
Președintele interimar Ilie Bolojan a anunțat că va numi marți, 6 mai, un premier care să preia conducerea interimară a Guvernului după demisia lui Marcel Ciolacu.
România va avea atât președinte cât și premier interimar FOTO Inquam
Președintele interimar Ilie Bolojan a comunicat, luni seara, că a luat act de demisia premierului Marcel Ciolacu. Astfel, potrivit acestuia, în prima parte a zilei de marți, 6 mai, va numi un premier interimar în conducerea Executivului, care își va păstra miniștrii, în ciuda anunțului PSD privind ieșirea de la guvernare.
Potrivit unor surse politice, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, ar fi refuzat să îl înlocuiască pe Marcel Ciolacu la conducerea Guvernului. Nici Marian Neacșu nu și-a dorit fotoliul de premier interimat.
Ar fi rămas în cărți ministrul Educației Daniel David și Bogdan Ivan, ministrul economiei și Digitalizării.
Coaliția de guvernare s-a reunit în ședință, luni. Conducerile PSD, PNL și UDMR au analizat rezultatele obținute la primul tur de scrutin, iar deciziile luate vor schimba actualul tablou guvernamental.
Demisia
Demisia premierului Marcel Ciolacu vine după ce candidatul coaliției de guvernare, Crin Antonescu, nu a reușit să se califice în turul II al alegerilor prezidențiale, astfel că „acordul coaliției nu a fost împlinit”.
„Coaliţia de guvernare nu are o legitimitate, cel puţin în această componenţă. Am propus colegilor mei ieşirea din coaliţie, ceea ce duce la demisia mea din funcţia de prim-ministru”, a explicat Marcel Ciolacu.
Întrebat de ziariști în legătură cu demisia sa, Marcel Ciolacu a spus că oricum urma să fie demis de viitorul președinte al României, indiferent care dintre cei doi candidați rămași în cursa electorală va ajunge la Cotroceni.
Ce se întâmplă cu Guvernul
Miniștrii social-democrați rămân momentan în funcții, pentru evitarea unei crize politice accentuate.
Cu toate astea, guvernul interimar, condus de un premier desemnat temporar, are atribuții restrânse în comparație cu un guvern cu puteri depline.
În perioada interimatului, Executivul are voie să emită doar acte normative sau individuale necesare pentru buna administrare a treburilor publice. Nu poate, însă, iniția politici publice noi.
De asemenea, Guvernul interimar nu poate emite ordonanțe sau ordonanțe de urgență și nici nu are dreptul să inițieze proiecte de lege în Parlament.
Această limitare a atribuțiilor are rolul de a preveni abuzul de putere într-o perioadă de tranziție politică și de a garanta stabilitatea instituțională până la numirea unui nou cabinet legitim.