Lovitură grea pentru producătorii de cartofi din județul Dolj! Din cauza vremii extreme, cartofii noi s-au făcut mai târziu anul acesta, ceea ce a făcut să nu mai poată fi dați la export. În concret, producătorii au rămas rămas cu tone de cartofi în câmp.
„Nu avem cum să îi vindem pentru ca s-a întârziat”
Reamintim că anul trecut, producția de cartofi noi era recoltată integral la jumătatea lunii mai. Marian Oncilă a cultivat anul acesta cartofi pe o suprafață de cinci hectare.
Dacă anii trecuți, când la acaestă perioadă a anului, marfa era deja livrată în Polonia, acum a rămas în pământ. Oamenii sunt disperați, deoarece munca și investiția lor financiară au fost în zadar.
„Am plantat în martie, când a răsărit l-a luat gerul. Nu ar fi o problema asta, dar este problemă cu ceea ce a rămas că nu avem cum să îi vindem pentru ca s-a întârziat și am depășit perioada când veneau polonezii”,spune fermierul pentru Gândul.
„Uitați ce marfă avem în pământ, dar nu avem comenzi”
„La început a fost un an bun, dar s-a dovedit a fi contrariul … O mică cantitate de cinci tone, după a scăzut. Nu am avut comenzi, noi aici vindem în Polonia și în Ucraina, dar nu a fost cerere. Acum ajungem la 1,8 lei și nu avem comenzi. Uitați ce marfă avem în pământ”, povestește un alt fermier.
Specialiștii spun că temperaturile scăzute au afectat cultura. Fermierii obțineau înainte 30 de tone de cartof la hectar, acum din cauza ploii și a frigului producția s-a diminuat la jumatate. În localitățile Dăbuleni și Călărași sunt cultivate 500 de hectare de cartofi extratimpurii.
Sursă foto: Gândul
CITIȚI ȘI:
Jurnalist de eveniment și investigatii, generatia presei anilor 2000. Licențiată în Comunicare Socială și Relații Publice la SNSPA, a devenit cunoscută în lumea media în presa locală din Bănie, …
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul …