Industria auto din Europa se confruntă în continuare cu probleme majore. Mari producători au trecut la concedieri, ca urmare a vânzărilor tot mai scăzute. În același timp, Europa nu poate ține piept cu China, care produce autoturisme la prețuri mult mai reduse. Astfel, anul 2024 poate fi considerat, unul dezastruos în îndustria auto în Europa.
Restructurări masive în rândul producătorilor
Cel mai mare producător auto european, Volkswagen AG, ameninţă că va renunţa la mii de angajaţi şi în mod potenţial ar putea închide uzine în Germania, în prezent derulând negocieri dificile cu sindicatele privind măsurile de reducere a costurilor. În iulie, a scos la vânzare fabrica Audi din Bruxelles, unde sunt 3.000 de angajaţi, din cauza cererii reduse pentru maşini electrice premium, notează Agerpres.
La rândul său, al doilea mare producător auto european, Stellantis, a anunţat că intenţionează să închidă fabrica Vauxhall din Luton (Anglia) fiind ameninţaţi de concedieri aproximativ 1.000 de angajaţi. Compania a oprit în mod repetat activitatea la principala sa uzină din Italia – Mirafiori – din cauza cererii scăzute, în special pentru versiunea electrică a Fiat 500, dar nu intenţionează să închidă fabrici în Italia.
Şi producătorul auto american Ford va renunţa la 4.000 de angajaţi din Europa sau 14% din forţa sa de muncă europeană, iar majoritatea concedierilor vor fi în Germania şi Marea Britanie.
Europa, cea mai bună destinaţie pentru producătorii auto din China
În perioada iulie-octombrie, exporturile de maşini hibride către Europa au crescut de peste trei ori, la 65.800 unităţi, faţă de perioada similară din 2023, inversând tendinţa declinului vânzărilor de la începutul acestui an şi din 2023, conform datelor China Passenger Car Association (CPCA). Ca rezultat, exporturile de maşini hibride plug-in hybrids şi hibride convenţionale au fost responsabile pentru 18% din vânzările totale de vehicule chineze în Europa, în trimestrul trei din 2024, de la un nivel de 9% în primele trei lui din acest an. Ponderea livrărilor EV a scăzut la 58%, de la 62%.
Conform celor mai recente date ale Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), înmatriculările de autoturisme noi în Europa (UE plus Marea Britanie şi ţările EFTA) au scăzut în ritm anual cu 2% în noiembrie, după un uşor avans în octombrie, în timp ce tranziţia către vehicule hibride câştigă teren.
În primele 11 luni din acest an, piaţa auto din România a înregistrat o creştere de 4,2%, fiind înmatriculate 137.298 autoturisme, faţă de 131.707 vehicule în perioada similară din 2023.
CITEȘTE ȘI: