Marea Britanie nu dorește ”război comercial” cu Statele Unite, afirmă premierul Keir Starmer, înaintea deciziei președintelui american, Donald Trump, de impunere a tarifelor vamale pe bază de reciprocitate, avertizând că Londra va avea o reacție ”pragmatică”.
”Noi ne-am pregătit pentru toate eventualitățile, înaintea confirmării tarifelor comerciale americane în cursul zilei de astăzi. Vreau să fiu foarte clar cu membrii Camerei Comunelor: un război comercial nu este în interesul nimănui, iar țara noastră merită și vom avea o abordare calmă și pragmatică”, a declarat prim-ministrul Keir Starmer, în fața deputaților britanici.
”Colaborăm cu toate sectoarele industriale care ar putea fi afectate, deciziile noastre se vor ghida permanent în funcție de interesele țării noastre”, a subliniat Keir Starmer.
Președintele Donald Trump a aplicat taxe vamale împotriva Canadei, Mexicului, Chinei și Uniunii Europene. Miercuri, Trump va anunța tarife vamale generale pe bază de reciprocitate, în efortul de protejare a economiei americane. Deciziile sale au atras măsuri de retorsiune, iar valorile burselor fluctuează. Analiștii economici avertizează că economia SUA ar putea încetini, iar inflația ar putea crește.
Uniunea Europeană pregătește o ripostă rapidă la tarifele comerciale impuse de președintele Donald Trump, a avertizat Comisia Europeană.
”Vor exista reacții în următoarele zile și săptămâni. În acest moment, suntem în așteptare, vom publica reacția formală a Uniunii Europene la momentul oportun, care va fi curând”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Uniunea Europeană a semnalat constant că este deschisă negocierilor comerciale cu SUA, dar este pregătită să aplice măsuri ferme de retorsiune față de tarifele vamale impuse de președintele Trump.
”Tarifele sunt taxe care vor fi suportate de oameni, sunt taxe pentru americani, pentru alimente și medicamente. Tarifele vor alimenta inflația, este exact opusul a ceea ce vrem noi să realizăm. Fabricile americane vor plăti mai mult pentru piesele produse în Europa, cu impact asupra locurilor de muncă. Vor crea un monstru birocratic al noilor proceduri vamale. Iar, în acest moment, nu are nimeni nevoie de așa ceva, nici în Statele Unite, nici în Europa. Noi suntem deschiși negocierilor. Vom aborda aceste negocieri de pe o poziție de forță. Iar această forță se bazează și pe disponibilitatea noastră de a aplica măsuri ferme de retorsiune”, a declarat marți Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.
Foto: Profimedia
Citește și:
Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una …