Marea Britanie și Germania, cele mai mari piețe europene pentru vinul românesc, China e nesemnificativă. Importăm din Moldova, Macedonia și Chile

marea-britanie-si-germania,-cele-mai-mari-piete-europene-pentru-vinul-romanesc,-china-e-nesemnificativa.-importam-din-moldova,-macedonia-si-chile

Vinurile românești exportate în interiorul UE ajung cu precădere în Marea Britanie și Germania, iar cea mai mare cantitate de vin importată de România a provenit din cramele de peste Prut, arată o analiză realizată de LanțulAlimentar.ro. Articolul arată că România are un deficit comercial de 28 de milioane de euro în sectorul vinului.

Datele furnizate de Observatorul European al Vinurilor arată că pe piața europeană cea mai mare cantitate de vin românesc a fost vândută în Marea Britanie, 47.801 hl. Germania a fost cea de-a doua mare piață pentru vinurile din România, 44.103 hl. În Spania au ajuns 36 645 de hl, iar în Olanda 36 133 hl. Alte destinații europene ale vinurilor românești: Italia ( 13.046 hl ), Bulgaria ( 10.276 hl ) și Estonia ( 6.060 hl ). În total, România a vândut în spațiul european 215.444 hl, în valoare totală de 31 milioane de euro.

În ceea ce privește piețele din afara UE, China e prima destinație de export, cu 7443 de hectolitri de vin. Cantitatea de vin comercializată în Statele Unite a fost de 5420 de hl. Pe locul trei la exporturi se află Canada, urmată de Japonia, Elveția, Rusia și Australia.

Cea mai mare cantitate de vin importată din afara spațiului european a provenit din Republica Moldova, 120.500 de hl. Pe locul doi, însă într-o cantitate mult mai mică, s-au situat vinurile din Macedonia de Nord, 8592 hl. Vinurile din Chile s-au situat pe locul trei, 1410 hl. România a mai importat vinuri din Argentina ( 322 hl ), SUA ( 69 hl ) și Australia ( 32 hl ).

Foto: Pexels.com / Helena Lopes

Citește tot articolul pe Lanțul Alimentar.ro

Citește mai mult

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here