Reprezentanţii TikTok au fost audiaţi marţi, 3 decembrie, în Comisia pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorilor din Parlamentul European (PE), pe fondul suspiciunilor privind o posibilă influenţare de către reţeaua de socializare a primului tur al alegerilor prezidenţiale din România.
Reprezentanții TikTok au fost audiați în Parlamentul European. Foto Shutterstock
Reprezentanții TikTok au susținut în cadrul unei audieri în Parlamentul European că, din septembrie până în prezent, rețeaua de socializare a închis 66 de mii de conturi false în legătură cu procesul electoral din România.
De asemenea, Brie Pegum, Global Head of Product for Authenticity & Transparency de la TikTok, a afirmat că a fost destructurată săptămâna trecută o rețea de 78 de conturi, care țintea publicul român. Ea a mai precizat că, în mod similar, a fost destructurată a rețea de 22 de conturi în luna septembrie.
Rețelele au fost „foarte, foarte mici” lansate în afara României, care vizează un public românesc, a declarat Brie Pegum, șeful global de produs TikTok pentru autenticitate și transparență.
„Campania Sputnik a inclus 11 conturi cu aproape 140.000 de urmăritori. TikTok a spus că eliminarea a făcut parte dintr-o cercetare obișnuită și nu este neapărat legată de România. Sputnik a fost interzis pe platformă din cauza încercărilor de interferență, dar se creează în mod regulat conturi noi”, scrie Politico.
În septembrie, TikTok a perturbat deja o rețea de 22 de conturi care urmăreau să ținteze publicul românesc cu dezinformare și „promovarea narațiunilor critice la adresa actualului guvern român”, a spus compania la acea vreme.
TikTok este controlat pentru gestionarea primului tur al alegerilor prezidențiale din România, care l-a propulsat către victorie pe ultranaționalistul și extrema-dreapta Călin Georgescu, parțial datorită unei creșteri târzii și explozive în ceea ce privește conținutul său TikTok.
TikTok a negat că l-a susținut pe Călin Georgescu
Reprezentanții platformei TikTok au negat în fața Parlamentul European (PE) că l-ar fi favorizat pe candidatul Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale, care s-a clasat pe locul întâi, cu 22,94% din voturi.
Vorbind în faţa Comisiei pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorului din Parlamentul European, reprezentanţii companiei au subliniat că „toţi candidaţii au fost luaţi în considerare în sistem fără diferenţiere între independenţi şi cei care făceau parte dintr-un partid”, prin urmare s-au confruntat „cu aceleaşi restricţii”.
Brie Pegum a dat asigurări că dintre reţelele blocate în ultimele luni pentru conţinut politic nepermis numai una îl susţinea pe Georgescu şi aceasta avea mult mai puţini urmăritori decât altele care susţineau alţi candidaţi. „În general, am lucrat neîntrerupt pentru a încerca să evităm dezinformarea şi să coordonăm un comportament autentic”, a mai spus reprezentanta TikTok.
Mai mult, ea a menţionat că TikTok are peste 6.000 de moderatori de conţinut în limbile Uniunii Europene, dintre care 95 moderează conţinuturile în limba română. Algoritmul utilizat de reţeaua de socializare pentru afişarea conţinutului pentru utilizatori „răspunde semnalelor activităţii” acestora, astfel încât favorizează apariţia conţinuturilor pe care fiecare utilizator se opreşte pentru a le vizualiza, a mai explicat reprezentanta TikTok. Răspunsurile reprezentanţilor TikTok nu i-au convins pe eurodeputaţii prezenţi la dezbatere şi respectiva comisie a Parlamentului European va studia posibilitatea de a transmite în scris întrebări suplimentare platformei.
Cercetătorii și autoritățile de reglementare și-au exprimat suspiciunile că rețelele de conturi false sau influenți plătiți au contribuit la stimularea mesajelor lui Georgescu pe platformă.
Autoritățile române au cerut Comisiei Europene să investigheze dacă compania respectă legea UE privind rețelele sociale, care prevede că companiile trebuie să evalueze și să atenueze riscurile la adresa integrității alegerilor. Comisia a trimis întrebări TikTok ca parte a unei anchete în curs privind politicile companiei de moderare a conținutului și așteaptă un răspuns până la jumătatea lunii decembrie.