Mihai Busuioc poate deveni judecător constituțional. CCR a respins contestația

0
1
mihai-busuioc-poate-deveni-judecator-constitutional.-ccr-a-respins-contestatia
Mihai Busuioc poate deveni judecător constituțional. CCR a respins contestația

Curtea Constituțională a decis că Mihai Busuioc poate ocupa funcția de judecător CCR, respingând contestația depusă de senatoarea Cosmina Cerva. Busuioc, propus de PSD, urmează să își înceapă mandatul pe 13 iulie.

Mihai Busuioc poate fi judecător CCR. FOTO: guvernul României

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins marţi, 1 iulie, contestația depusă împotriva numirii lui Mihai Busuioc în funcția de judecător constituțional, deschizând astfel calea pentru ca acesta să își preia mandatul pe 13 iulie, după votul primit în Senat cu susținerea PSD.

Contestația împotriva numirii a fost depusă de senatoarea Cosmina Cerva, de la partidul S.O.S România, care între timp a fost exclusă din formațiune. Potrivit surselor judiciare citate de Digi24, CCR a respins acțiunea pe motive de procedură, întrucât sesizarea nu a fost semnată de numărul minim necesar de parlamentari, ci doar de un singur senator, astfel că judecătorii constituționali nu au mai intrat pe fondul cauzei.

Cosmina Cerva a susținut în contestația depusă că Mihai Busuioc nu îndeplinește condițiile prevăzute de articolul 143 din Constituție, care impune pentru judecătorii CCR o pregătire juridică superioară, o înaltă competență profesională și o vechime de cel puțin 18 ani în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior. „Nu este suficientă absolvirea unei facultăți de drept pentru a îndeplini cerința de pregătire superioară, iar domnul Busuioc nu are vechimea cerută de Constituție”, a susținut senatoarea în documentul depus.

Evoluţia lui Mihai Busuioc

Mihai Busuioc a absolvit Facultatea de Drept a Universității „Nicolae Titulescu” din București și a urmat cursuri postuniversitare la Colegiul Național de Apărare. În octombrie 2017, a fost numit președinte al Curții de Conturi, funcție pe care o deține în prezent.

Pe durata mandatului său la Curtea de Conturi, Parchetul European (EPPO) a deschis o anchetă privind un proiect finanțat din fonduri europene, cu o valoare de aproximativ 6 milioane de euro, în cadrul căruia instituția ar fi cheltuit peste 29.000 de euro pentru materiale promoționale și peste 52.000 de euro pentru organizarea conferinței de încheiere a proiectului, potrivit Context.ro. Mihai Busuioc a numit o echipă de 11 persoane pentru gestionarea proiectului, care au încasat, în medie, câte 195.000 de lei, cinci dintre aceștia fiind consilieri personali ai președintelui instituției.

Înainte de a conduce Curtea de Conturi, Mihai Busuioc a ocupat funcția de secretar general al Guvernului. În timpul conflictului dintre premierul de atunci, Sorin Grindeanu, și PSD-ul condus de Liviu Dragnea, el a refuzat inițial să contrasemneze ordinul prin care era eliberat din funcție, la solicitarea lui Grindeanu, care dorea să îl înlocuiască cu Victor Ponta. În final, conflictul intern din PSD s-a încheiat prin demiterea Guvernului Grindeanu prin moțiune de cenzură.

Considerat apropiat al fostului lider PSD Liviu Dragnea, Mihai Busuioc a deținut anterior funcția de secretar general adjunct al Ministerului Dezvoltării, în perioada în care instituția era condusă de Dragnea. A fost păstrat în funcție și în timpul guvernului tehnocrat condus de Dacian Cioloș, sub mandatul lui Vasile Dîncu, iar anterior a condus Agenția Națională de Cadastru (ANCPI), de unde a fost demis de Victor Ponta în anul 2012.

CCR, în fața unei noi componențe

Numirea lui Mihai Busuioc face parte dintr-o serie de schimbări în componența Curții Constituţionale. El a fost votat de Senat pe 24 iunie, urmând să își înceapă mandatul pe 13 iulie. În Camera Deputaților, UDMR l-a desemnat pe Csaba Asztalos ca judecător CCR şi urmează ca președintele Nicușor Dan să facă propria nominalizare în această săptămână.

Cei trei judecători îi vor înlocui pe Marian Enache (actual președinte al CCR), Livia Stanciu și Attila Varga, în contextul în care mandatul lor urmează să expire.

În perioada următoare, CCR își va schimba astfel aproape un sfert din componență, într-un moment important pentru echilibrul instituțional dintre puterile statului.