Ministerul Apărării Naționale: Sute de militari pensionari și unii aflați în concediu pentru creșterea copilului au activat ca mercenari în Congo

0
1
ministerul-apararii-nationale:-sute-de-militari-pensionari-si-unii-aflati-in-concediu-pentru-cresterea-copilului-au-activat-ca-mercenari-in-congo
Ministerul Apărării Naționale: Sute de militari pensionari și unii aflați în concediu pentru creșterea copilului au activat ca mercenari în Congo

Potrivit rezultatelor unei verificări dispuse de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, şapte militari s-au angajat ca mercenari în Congo în timp ce erau în concediu de creştere a copilului.

Printre mercenarii din Congo, şi şapte militari aflaţi în concediu. Foto Inquam

La sfârșitul lunii februarie, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a dispus efectuarea unor verificări extinse în cadrul întregii structuri a Armatei României care urmăreau identificarea posibilelor cadre militare aflate în perioada de suspendare temporară a raporturilor de serviciu, care s-au angajat, în cadrul unor companii private de securitate românești care au operat recent în Republica Democratică Congo, potrivit unui comunicat MApN.

Verificările au acoperit toate formele de concedii și perioade libere de care beneficiază personalul militar, în scopul de a se analiza dacă au existat abateri legale.

În afara celor doi subofițeri și cinci soldați profesioniști, care s-au angajat la diferite companii private de securitate românești care au operat recent în Republica Democratică Congo, alţi 466 de militari în rezervă, care au părăsit MApN la împlinirea vârstei de pensionare, din cauza unor probleme medicale sau prin demisie, s-au angajat, cu contract, în Congo.

Rezultatele inițiale ale verificărilor

În urma cercetărilor, s-a constatat că 466 de militari rezerviști, care proveneau din Ministerul Apărării Naționale, au semnat contracte cu companii de securitate din Congo după trecerea lor în rezervă. Acești militari au părăsit armata din motive legate de vârstă, demisie sau probleme medicale. În același timp, nu au fost identificate cazuri în care cadre militare active, aflate în concediu fără plată, au desfășurat activități în Republica Democratică Congo.

Militari în activitate care au încălcat legea

Extinderea verificărilor la alte forme de concediu a dus la identificarea a șapte militari activi – doi subofițeri și cinci soldați profesioniști – care au desfășurat activități în Congo în perioada 2023 – începutul anului 2025, în timpul concediului de creștere a copilului. Aceștia au lucrat ca angajați temporari în companii de securitate, încălcând reglementările legale referitoare la părăsirea teritoriului național fără aprobarea autorităților și interdicția de a îndeplini alte funcții în afacerea serviciului militar activ.

Măsuri disciplinare

Pentru unul dintre cei șapte militari, cercetările au fost deja finalizate, iar cazul a fost sesizat Parchetului Militar. În cazul celorlalți șase, se vor aplica măsuri similare. De asemenea, au fost inițiate demersuri de natură disciplinară și administrativă, urmând ca măsurile finale să fie stabilite în funcție de rezultatele anchetei Parchetului Militar.

Rechemarea în activitate a unor militari rezerviști

În cadrul verificărilor, au fost identificate 24 de cazuri de militari care, după ce au trecut în rezervă prin demisie, au fost rechemați în activitate în perioada 2023-2024. Aceștia au fost acceptați să revină în diverse unități militare din MApN, pe baza unei reglementări legale specifice. Chiar dacă această rechemare nu prezenta riscuri semnificative pentru securitatea națională, măsuri suplimentare de monitorizare au fost dispuse pentru a evalua și gestiona fiecare caz în parte.

De asemenea, 14 militari care au activat în Congo în calitate de rezerviști au fost acceptați ulterior în calitate de rezerviști voluntari, în perioada 2020-2024. Ministrul Apărării Naționale a ordonat clarificarea responsabilităților care au permis aceste situații și a dispus luarea de măsuri urgente pentru prevenirea unor astfel de incidente pe viitor.