Portalul de transparență pentru companiile din portofoliul Ministerului Energiei va disponibil publicului larg până la sfârșitul zilei, a anunțat Sebastian Burduja, șeful instituției, miercuri, într-o conferință de presă.
Toți românii interesați de organizarea și funcționarea companiilor din portofoliul Ministerului Energiei vor avea acces, de miercuri, la o serie de informații agregate de specialiștii instituției într-un singur portal.
„Vă amintiți probabil că la începutul anului vă spuneam că vom lansa în luna martie un portal de transparență pentru companiile din portofoliu Ministerului Energiei. El va fi disponibil întregului public până la finalul zilei de astăzi. Și acolo veți vedea pe fiecare companie în parte informații pe care noi le considerăm importante pentru opinia publică”, a declarat ministrul Energiei.
Apel la responsabilitate
Potrivit demnitarului, printre informațiile incluse aici se numără organigrama, situațiile financiare, bugetul de venituri și cheltuieli, investițiile, declarațiile de avere și interese, contracte de achiziții publice, acolo unde nu se încălcă secrete comerciale sau nu se blochează activitățile companiilor, indicatorii de performanță utilizați în evaluarea personalului de conducere, grila de salarizare, politica de bonusuri și prime, prime și bonusuri acordate anul trecut, indicatorii de performanță, lista administratorilor, CV-uri, contacte.
„Credem că, pentru a îndrepta anumite lucruri, anumite exagerări pe care le-am constatat cu toții – nu e vorba doar de sectorul energetic, dar e vorba de companii de stat – primul pas este să fii transparent și mă aștept ca cei care vor fi pe acest portal și care au marea răspundere de a conduce astfel de companii să dea dovadă de responsabilitate, de bun simț, să-și eficientizeze cheltuielile, pentru că dacă noi la Ministerul Energiei putem să luăm măsuri, care înseamnă reduceri de personal masive, și companiile din sectorul energetic pot să mai taie de unde trebuie să taie”, a declarat ministrul.
Pe de altă parte, Sebastian Burduja a admis că sunt și situații în care companiile de stat nu pot face reduceri de personal, ci dimpotrivă, iar exemplu dat este Romgaz, principalul producător național de gaze, care vrea să intre pe piața furnizării de gaze până la finalul anului, așa că trebuie să facă angajări pentru a pregăti și a implementa acest proces.
„Da,r oricum, venind cu bugetele de venituri și cheltuieli pentru anul în curs, în perioada imediat următoare, standardul nostru pentru aceste companii nu va fi mai redus decât standardul pe care îl avem pentru noi în șine, în Ministerul Energiei”, a conchis Sebastian Burduja.
Citiți și
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul …