Ministerul Transporturilor, anunț despre noua aplicație WEB, dedicată vizualizării realității tridimensionale din teren. Ce facilități permite

0
1
ministerul-transporturilor,-anunt-despre-noua-aplicatie-web,-dedicata-vizualizarii-realitatii-tridimensionale-din-teren.-ce-facilitati-permite
Ministerul Transporturilor, anunț despre noua aplicație WEB, dedicată vizualizării realității tridimensionale din teren. Ce facilități permite

CNAIR – CESTRIN lansează o aplicație web publică dedicată vizualizării realității tridimensionale din teren – etapă necesară în stabilirea unei strategii privind implementarea BIM – cercetare. Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică  (CESTRIN) a precizat că dorește să vină cât mai rapid cu propuneri privind soluții de implementare a BIM la nivelul CNAIR S.A., atât la nivel de infrastructură rutieră existentă, cât și la nivel de proiecte în pregătire și în implementare. 

„La nivel național astfel de analize de ansamblu nu au fost realizate încă de un administrator de rețea rutieră”

În prezent, aplicația este la nivel de studiu iar în măsura în care se vor putea asigura resurse suficiente aplicația publică va avea caracter permanent.

„Această analiză pas cu pas are în vedere conștientizarea în primul rând a eforturilor inițiale necesare a fi făcute pentru a implementa BIM la nivelul infrastructurii rutiere. Infrastructura rutieră este mai puțin caracterizată printr-un număr mare de elemente în secțiune transversală, cât și prin lungimi foarte mari.
La nivel național astfel de analize de ansamblu nu au fost realizate încă de un administrator de rețea rutieră – cel puțin din câte avem noi la cunoștință.

În cadrul aplicației web, am introdus o foarte mică parte din scanarea realizată la nivelul A0 Nord pe secțiunea cuprinsă între DN 1 și DN 2, cu accent pe nodul rutier dintre A0 și A3 și a Centrului de Monitorizare Trafic CMT A0-A3 (scanare despre care am mai discutat în materiale publice de anul acesta).

Se are în vedere o analiză parțială a fațadelor clădirilor din CMT, a stâlpilor de iluminat și a parapetelor, deoarece volumul de date este enorm (chiar și în condițiile acestea de prezentare parțială): 11.400.000 puncte cu coordonate 3D – o densitate de aproximativ 8500 puncte pe metru pătrat „, potrivit informațiilor prezentate de Ministerul Transporturilor.

  • vederea în perspectivă tridimensională a informației colectate
  • schimbarea hărților de fundal în format 2D sau 3D
  • prezentarea informațiilor de poziționare geografică și a codului de culoare în format RGB pentru fiecare punct
  • măsurarea elementelor pe verticală
  • măsurători tridimensionale
  • măsurarea suprafețelor pe verticală
  • simularea vizuală a condițiilor meteorologice (simulare zi/noapte, condiții de ploaie, grad de acoperire cu nori, ninsoare, ceață)

Datele fac parte dintr-un set de date mult mai complex, asociat întregului proiect de cercetare care înseamnă:

  • peste 140 de km de rețea rutieră scanată
  • mai mult de 3.000.000.000 puncte colectate
  • peste 1200 GB de informații rezultate – Date brute, atenție, date necesar a fi prelucrate! Și atenție, date care au în vedere un culoar de scanare cu lățime relativ scăzută.
  • sute de mii de fotografii panoramice
    Această aplicație web are în vedere doar o testare a infrastructurii informatice necesare elaborării unor astfel de aplicații în viitor.

Primele concluzii privind implementarea BIM:

1. În vederea implementării BIM

La implementarea BIM trebuie avute în vedere aceste proiecte pilot, teste și probe prin care să se poată estima: un buget real, un parcurs real al fluxului de date de la etapa din teren la etapa aplicații web, o resursă umană minim necesară, o infrastructură informatică obligatorie, precum și o formă de organizare instituțională (pentru că un astfel de proiect generează structuri necesare și dedicate).

2. Volumul de date

Volumul de date implicat este enorm. Este necesară o infrastructură informatică pe măsura acestui volum de date, plecând de la partea de stocare și până la partea de prelucrare, vizualizare și aplicații.
Ex: stații grafice profesionale cu zeci de nuclee de procesor, memorie RAM și plăci video profesionale dedicate procesării tridimensionale.

3. Flux de date

Putem astăzi afirma că la nivelul principiilor tehnice de lucru s-a reușit finalizarea aproape completă a întregului flux de lucru cuprins între etapa de colectare date și etapa de publicare în aplicații web care conține rezultate primare și funcții de vizualizare simple, ușor de utilizat.

4. Resursă umană și echipamente

Este nevoie de resursă umană dedicată și instruită. La nivel de echipamente au fost identificate două posibilități: montarea echipamentului de colectare a datelor pe un autovehicul, respectiv montarea echipamentului de colectare a datelor pe o dronă. În funcție de ceea ce se analizează se poate utiliza unul dintre aceste echipamente sau ambele echipamente într-un mod complementar.

5. Organizarea instituțională

Este nevoie de o structură organizațională care să aibă în vedere parcursul real al fluxului de date de la etapa de teren (în cazul infrastructurii existente care se scanează) și până la etapa care presupune crearea aplicațiilor web și a secvențelor de automatizare parțială sau completă.

6. Administratorul

Având în vedere angajamentele, beneficiile versus costurile și/sau alte aspecte la îndemâna acestuia, Administratorul, respectiv CNAIR S.A., poate decide implementarea BIM cunoscând eforturile care trebuie făcute la un nivel de detaliu optim stabilit ca urmare a diverselor teste în teren și NU în necunoștință fără o amplă cercetare metodică reală.

Aplicația poate fi accesată AICI: https://arcg.is/qGOG80 iar pentru vizualizarea pe smartphone recomandăm folosirea modului de vizualizare în versiunea Desktop.

CITIȚI ȘI:

Autoritățile bulgare închid temporar Podul Giurgiu- Ruse. Programul CIRCULAȚIEI pe Podul Prieteniei / Care sunt rutele alternative pentru șoferi

MOBILIZARE uriașă pe șantierul autostrăzii Transilvania (A3) / 354 de muncitori și 126 de utilaje execută lucrări la terasamante

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.