Oficialii țărilor semnatare ale memorandumului privind Coridorul Vertical au inspectat, joi, lucrările de extindere a capacității magistralei menite să asigure fluxul bidirecțional de gaze naturale din Grecia în Ucraina.
România, reprezentată de directorul general al operatorului național de sistem și transport al gazelor naturale, Ion Sterian, a participat, joi, la evenimentul organizat de omologii bulgari pentru inspectarea stadiului și progresului lucrărilor de construcție pentru Coridorul Vertical de gaze, alături de oficialii din țările cosemnatare.
Este vorba de festivitatea de implementare a Coridorului Vertical, Lotul 1, bucla de la Kulata la Kresna, în Bulgaria, la care au vorbit prim – ministrul Bulgariei, Dimitar Glavchev, Zhecho Stankov ministrul energiei din Bulgaria, vice prim-ministru Szijjártó Péter, ministrul afacerilor externe și comerțului din Ungaria, Stavros Papastravou, ministrul mediului și energiei din Grecia, însoțiți de Vladimir Malinov, director general Bulgartransgaz, și Maria Rita Galli , director general Desfa.
- Memorandumul de Înțelegere privind Coridorul Vertical a fost semnat inițial, în anul 2019, pentru trei ani, între operatorii de sistem din România – SNTGN TRANSGAZ, Bulgaria – BULGARTRANSGAZ, Ungaria – FGSZ, Grecia – DESFA, precum și ICGB – compania care operează interconectorul Grecia-Bulgaria – IGB, după ce în anul 2016, în cadrul reuniunii CESEC de la Budapesta, ministerele de resort din Grecia, Bulgaria, România și Ungaria au semnat o declarație comună a miniștrilor energiei pentru gazele naturale „Coridorul Vertical”.
- Ulterior, pe 1 decembrie 2022, șeful Trasgaz a semnat, la Atena, în marja celei de-a 22-a reuniuni a Summitului World LNG, nou Memorandum de Înțelegere (MoU) privind Coridorul Vertical, care, ca noutate față de versiunea precedentă ce expira în acea lună, include ca parte semnatară și compania Gastrade din Grecia, proprietarul, dezvoltatorul și operatorul terminalului offshore de GNL din nordul Greciei, de la Alexandroupolis.
- În ianuarie 2024, cooperarea pentru Coridorul Vertical a fost consolidată prin semnarea unui Memorandum de Înțelegere care prevede participarea a trei noi operatori de transport de gaze naturale, Vestmoldtransgaz din Republica Moldova, companie controlată de Transgaz, GTSO din Ucraina și Eustream din Slovacia. Documentul a fost semnat cu ocazia Reuniunii la Nivel Înalt pentru Conectivitate în Europa Centrală și de Est (CESEC) de la Atena.
„Proiect vizionar”
A fost o inspecție în care au fost invitate toate statele semnatare ale memorandului privind Coridorul Vertical la nivel de miniștri de energie și directori generali ai operatorilor naționali de sistem și transport al gazelor naturale, au reprezentați ai comunității energetice de la Viena, reprezentanți ai ambasadelor din toate țările, la nivel de ambasadori, consilieri economici, inclusiv reprezentanți ai Ambasadelor SUA de la Sofia și de la Atena. Proiectul este susținut și de partea americană, așa cu a declarat fostul subsecretar de stat pentru resurse energetice, Geoffrey R. Pyatt, anul trecut, când a salutat inițiativa, spunând că este un proiect vizionar, după cum a detaliat Ion Sterian pentru Gândul, la finalul evenimentului.
„Proiectul își dovedește viabilitatea. Un proiect care este conceput de noi, românii, la nivelul anilor 2014 – 2015, când am început să gândesc și să ne ducem pe diversificare surselor, când toți Balcanii și toată Europa de Est depindeau de o singură sursă de gaz, gazul rusesc”, a subliniat șeful Transgaz.
Din observațiile lui Ion Sterian de pe șantierul extinderii coridorului, s-au lansat la sudat și în pământ aproximativ 20 de kilometri de conductă, din totalul de 42, care ar crește capacitatea interconectorului Sidirokastro, Grecia – Kulata, Bulgaria de la 2 miliarde din prezent la circa 3,5 miliarde metri cubi de gaz.
„Coroborat și cu interconectorul Grecia-Bulgaria – Komotini-Stara Zagora – sunt peste 7 miliarde de metri cubi care să preia gazele din terminale LNG (gaze naturale lichefiate – n.r.) de de la Revithoussa (Grecia). Terminalul și-a mărit capacitatea de la 2, 3 miliarde la 7 miliarde de metri cubi și urmărește la circa 10 miliarde de metri cubi, care va prelua gazele de la Alexadroupolis, după repornire”, a spus șeful Transgaz.
Din informațiile primite de la omologul ungar, sunt probleme tehnice la terminalul de la Alexandroupolis, dar va fi repornit parțial undeva pe la la mijlocul lunii august.
„Acum se mărește capacitatea coridorului și simt un interes mult mai mare în vederea asigurării securității în aprovizionarea cu gaze a statelor din partea de est a Balcanilor, a României, a Moldovei, Ucrainei, Slovaciei, este interesată și Germania, să aducă LNG în Grecia și cu acest coridor să ajungă în Germania și se poate, pentru că sunt coridoare de transport, doar că trebuie mărite capacitățile, adică să fie completată infrastructură. Cei de la DESFA din Grecia, operatorul de transport trebuie să-și finalizeze o dată stația de comprimare de la Komotini, care trebuia să fie gata de anul trecut în octombrie și acuma se anunță anul ăsta. Vor veni gazele din LNG din Grecia, terminalele LNG din Turcia, din Azerbaidjan”, a declarat Ion Sterian.
„Este foarte bine că am fost prezenți, că am dovedit că suntem serioși ca operatori de transport, ca țară, implicați total, mai ales că e conceptul nostru și ne-am luptat zece ani de zile, 10-12 ani de zile ca să-l aducem la etapa asta, funcțional și operațional”, a conchis Ion Sterian.
Licitația pentru un produs de capacitate grupată, reluată în iunie
Cu această ocazie, directorul Trangaz a precizat că licitația anunțată chiar cu o zi înainte de operatorii sistemelor de sistem și transport al gazelor naturale (OST) din Bulgaria, Grecia, Moldova, România și Ucraina, care au propus împreună un produs de capacitate grupată pe rute pentru a facilita transportul gazelor naturale din Grecia în Ucraina, pentru perioada iunie – octombrie 2025, se va relua în două tranșe în iunie, din moment ce cea de joi a fost anunțată destul de târziu pentru depunerea ofertelor.
„Sunt optimiști și toți ceilalți participanți, omologii mei prezenți la fața locului, o vom relua în luna iunie de două ori și până atunci au timp, piața și traderii, să se pregătească și partea ucraineană să-și asigure, prin Naftogaz, finanțarea corespunzătoare”, a anunțat Ion Sterian.
Când se vor finaliza lucrările
Oficialii bulgari au estimat la eveniment că vor finaliza aceste lucrări anul viitor și vor începe lucrări și pentru ceilalți 63 de kilometri care au fost folosiți din conducta de tranzit 2, pentru Turkish Stream 2 pentru mărirea capacității de la Kardam la Negru Vodă către România și mai departe pe coridorul tranbalcanic.
Potrivit declarațiilor citate de Novinite , Coridorul Vertical de Gaze este preconizat a fi finalizat până la mijlocul anului 2026, peste 450 de muncitori fiind angajați în prezent la proiect, potrivit unui comunicat al Consiliului de Miniștri al Bulgariei. Prim-ministrul Rosen Zhelyazov a evidențiat coridorul ca fiind o inițiativă energetică critică, care va asigura securitatea și independența energetică pe termen lung, atât în ceea ce privește aprovizionarea, cât și transportul, pentru țările din Europa Centrală și de Sud-Est.
Prima fază a proiectului își propune să crească capacitatea de transport al gazelor din Grecia către Bulgaria cu 50%, ajungând la 3,6 miliarde de metri cubi anual și include prevederi pentru fluxul invers. A doua fază este planificată să dubleze această capacitate către România, vizând până la 10 miliarde de metri cubi pe an. Secțiunea bulgară a coridorului este formată din trei segmente principale: Kulata-Kresna, Piperevo-Pernik și Rupcha-Vetrino.
În timpul inspectiei oficiale în satul Mikrevo, municipiul Strumyani, ministrul Energiei, Zhecho Stankov, a raportat progrese care depășesc așteptările: aproape 40 de kilometri de teren defrișat, 15 kilometri de conductă sudată și 3 kilometri deja instalați în subteran, a scris Novinite.
Sursa foto: Transgaz
Citiți și:
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul …