Ministrul Educaţiei, a declarat, joi, în conferința de presă la care șefii de ministere au fost chemați să detalieze pachetul de măsuri fiscale anunțat de premierul Ilie Bolojan, că în Educaţie şi Cercetare nu vor fi disponibilizaţi oameni şi nu vor fi modificate salarii. Daniel David a explicat cum va crește norma didactică pentru profesori și ce schimbări se vor face în legătură cu plata cu ora.
UPDATE Ministrul Educaţiei a detaliat cum va crește, în norma didactică, numărul de ore.
„În norma didactică creştem numărul de ore, sigur, în medie, că diferă de la fiecare nivel de studiu, diferă de la o situaţie în alta, dar creştem numărul de ore didactice, adică numărul de ore prin care profesorii interacţionează direct cu copiii, cu două ore. În medie avem 18 în acest moment. Dacă îl creştem cu două ore vom ajunge la 20. Sigur, în alte situaţii nu avem 18, avem 22 sau avem 20. Creşte cu două ore. Acest lucru am spus că trebuie să respecte un principiu european. Îl respectă? Da, îl respectă„, a spus Daniel David.
Potrivit ministrului, această creştere cu două ore se află „în jurul unei medii” UE.
„În cazul acelor profesori care sunt performanţi, în cazul acelor profesori care au vechime, printr-o metodologie a ministerului vom crea posibilitatea să fie degrevaţi de timpul de lucru pe care îl au. Altfel spus, creştem numărul de ore în interacţiunea cu copilul, dar pot accepta faptul că timpul de lucru se reduce la şase ore, de exemplu, dacă ai crescut norma de predare cu două ore. Deci, încercăm să intrăm în standardele europene pe care le avem şi în acelaşi timp să ne adresăm condiţiilor pe care noi le avem în şcoală”, detaliat Daniel David.
Vor fi schimbări şi în legătură cu plata cu ora a cadrelor didactice, a mai spus ministrul Educaţiei.
„Plata cu ora, valoarea, ca să spun aşa, pe care o dăm pentru o oră la plata cu ora se schimbă. Dacă până acum o oră se raporta nu la cele 40 de ore pe săptămână sau 8 ore în fiecare zi, ci se raporta la cele 18 ore pe care tu le aveai în interacţiune directă cu copilul, normal este să îţi raportezi salariul la numărul de ore pentru care eşti plătit, adică la 40 de ore, nu la 18 ore. Este o altă schimbare importantă”, a explicat Daniel David.
UPDATE: „Nu vreau ca în mintea copiilor să apară ideea că învaţă pentru note”
„Unii copii, chiar colegi sau oameni pe care îi ştiu, copiii prietenilor mei, mi-au spus că sunt supăraţi pe mine, pe premier, pe preşedinte, pe sistem în general, că ei au învăţat şi voiau să ia bursă din toamnă. Şi le spun tuturor ce le-am spus şi celor pe care îi cunosc. Ca ministru al Educaţiei şi Cercetării nu vreau că în mintea copiilor să apară ideea că ei învaţă pentru note, pentru a lua o bursă. Educaţia este obligatorie. Fac tot ce ţine de mine să vină cu plăcere la şcoală, să vadă şcoala ca o cale spre succesul social, dar nu vreau să vadă şcoala ca o modalitate în această fază de a învăţa pentru o notă care să-i aducă nişte ban”, a spus ministrul
Daniel David i-a rugat pe toţi elevii „să înţeleagă că cei care au nevoie să fie ajutaţi social vor fi ajutaţi. Meritul va fi definit ca merit, iar cei care sunt foarte performanţi pe olimpiade naţionale şi internaţionale vor primi ca premiu mai mult decât au primit până acum
UPDATE Trei tipuri de burse
„În zona elevilor, în privinţa burselor, nu schimbăm doar bugetul. În zona elevilor trebuie să schimbăm sistemul de burse. Noi avem un sistem de burse în acest moment care are o varietate de burse – burse de merit, burse de rezilienţă, burse sociale, burse tehnologice, un sistem foarte complex pe care nu-l vezi în alte ţări. Ce vreau să propun? Simplu şi direct spus, ţinând cont de ce vezi în alte ţări şi de cât îşi permite ţara în acest moment. Trei tipuri de bursă”, a spus ministrul.
Daniel David a precizat că prima categorie este bursa de merit.
„Meritul va fi definit ca merit, adică maxim 15% dintr-o clasă cu nota minimă 9. Nu mai mult de 15%. Acum avem, prin lege, minim 30% cu nota limită 9,50, dar dacă toţi copiii dintr-o clasă au 9,50 toţi primesc bursă şi la 30% ajungem la 90% sau la 100% dacă sunt toţi, ceea ce nu este obişnuit”
Cea de-a doua categorie va fi bursa socială, care „va fi foarte bine gândită pentru a merge spre copiii care au nevoie să fie ajutaţi să vină la şcoală”, care au probleme economice, care sunt în zona de risc, sunt persoane dezavantajate.
Cea de-a treia categorie, „bursele tehnologice” vor fi „pentru copiii care sunt în şcoli profesionale, care lucrează în parteneriat cu diverse companii, cu diverse firme”, a explicat ministrul Educaţiei.
Ministrul a precizat vor fi menţinute premiile pentru olimpici şi pentru performanţele foarte mari.
„Şi chiar vom creşte uşor premiile, pentru că, uite, spre exemplu, vreau ca pentru o olimpiadă internaţională, dacă ai luat menţiune, să poţi să-ţi acoperi prin acel premiu o bursă de merit în fiecare lună. Mi se pare un lucru corect. În acest moment, de exemplu, premiile pentru olimpiadele internaţionale variază undeva între 4.000 de euro şi 1.000 de euro şi pe lângă asta mai iei şi o bursa în fiecare lună. Nu mai putem susţine acest sistem”
Știrea inițială
„Banii o să-i aducem pe termen lung și scurt. Pe viitor trebuie să aducem oameni”, a spus ministrul Educaţiei.
Daniel David a precizat că „în Educaţie şi Cercetare nu avem de disponibilizat oameni şi nu modificăm salarii”.
„Țara se află într-o situaţie de criză”
Daniel David a mai declarat că România se află într-o situaţie de criză și a subliniat că măsurille anunțate de premier vor fi luate cu respectarea principiul raţionalităţii şi principiului decenţei:
„Vom implementa aceste măsuri pentru că ţara se află într-o situaţie de criză”.
Ministrul a mai spus, în același briefing, desfășurat la Guvern, că „în acest acest moment, văd pentru Educație un moment zero”.
Daniel David a vorbit și despre salarizarea în învățământ:
„Pe termen mediu, punctul de raportare pentru debutant trebuie să fie salariul mediu pe economie”
Ministrul a detaliat una dintre măsurile care vor fi luate.
„În norma didactică, creștem numărul de ore” a spus ministrul, care a vorbit de o creștere de două ore.
„Bursele le dăm cât timp sunt la școală, nu și în vacanțe”
Daniel David a atins și subiectul anomaliilor în zona burselor.
David spune că actualul sistem de burse nu promovează performanța. FOTO Captură video Gov.ro
„Bugetul pentru burse a crescut enorm în ultimii ani. Este un sistem de burse care nu se exprimă în performață. Evident că fondul de burse scade. Deși scade, este mai mare decât în 2022. Bursele le dăm cât timp sunt la școală, nu și în vacanțe”, a spus ministrul.
Știre în curs de actualizare