Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, anunță că bugetul pe 2025 va fi construit pe decizia de a îngheța pensiile și salariile, stabilită la finalul anului trecut. Deși premierul Ciolacu speră la o posibilă indexare în septembrie, Barna subliniază că planul rămâne axat pe stabilitate.
Tanczos Barna. Foto: Inquam Photos/ Cosmin Enache
Marți, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat că bugetul pentru 2025 va fi construit fără indexarea pensiilor și salariilor, așa cum s-a stabilit în decembrie. „Bugetul pe 2025 este un buget care asigură plata tuturor salariilor și pensiilor la nivelul anului 2024, așa cum s-a stabilit în Ordonanţa de urgenţă, care într-adevăr a îngheţat indexarea salariilor şi pensiilor, tocmai pentru a asigura stabilitate şi sustenabilitate în anul 2025”, a explicat Barna într-un interviu la Antena 3, citat de News.ro.
Ministrul a subliniat că anul 2025 va fi unul dificil, caracterizat drept „un an al solidarității”, în care toate instituțiile vor fi nevoite să reducă cheltuielile pentru a asigura plata salariilor și pensiilor. „O să fie un buget solid, care poate fi dus până la capăt. S-a început deja cu tăierea cheltuielilor statului, iar printre economii se numără reducerea cu 25% a banilor alocați partidelor și comasarea agențiilor publice”, a precizat ministrul.
Tanczos Barna a comentat și afirmația premierului Marcel Ciolacu, care a declarat că și-ar dori ca pensiile să fie indexate în septembrie. „Toţi cei care au stat la masa Guvernului pe 30 decembrie ştiau care sunt principalii indicatori macroeconomici. Tocmai de aceea am tăiat de la cheltuielile statului 126 de miliarde de lei și am adus venituri suplimentare de șapte miliarde. Pe aceste cifre construim un buget sustenabil”, a spus Barna.
Cu toate acestea, ministrul a lăsat o portiță deschisă, afirmând că, în cazul unei eventuale rectificări bugetare în august, situația ar putea fi reevaluată: „Domnul prim-ministru, cu siguranţă, caută soluţii în continuare pentru pensionari. Dacă cifrele vor permite alte calcule, acestea vor fi primele care se vor face”.
Întrebat dacă România va ajunge la un acord cu Fondul Monetar Internațional (FMI), ministrul a răspuns ferm: „Nu ajungem la FMI”.
Deciziile Guvernului de a îngheța indexarea pensiilor și salariilor au generat controverse și nemulțumiri în rândul cetățenilor, dar oficialii susțin că măsurile sunt necesare pentru a asigura stabilitatea bugetară în 2025.