Ministrul Muncii, Florin Manole, a precizat joi, 3 iulie, că peste 1,7 milioane de pensionari din România vor fi afectați de decizia Guvernului de a impune plata CASS pentru pensiile mai mari de 3.000 de lei.
Manole a subliniat că „ 2,911 milioane de pensionari nu vor avea de plătit niciun leu în plus în urma acestei modificări legislative”.
„Pe scurt, un pensionar care are o pensie de 3.100 lei va avea de plătit 10 lei, iar un pensionar cu o pensie în plată de 15.000 lei va avea de plătit 1.200 lei la CASS. Pentru pensionarii cu pensii sub 3.000 lei nu se aplică CASS„, a explicat ministrul Muncii,
1,782 milioane de pensionari vor plăti însă CASS, potrivit ministrului Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale.
Oficialul a explicat că un pensionar cu o pensie de 3.100 de lei va trebui să plătească o contribuție de 10 lei.
„Nu consider ca vreo pensie contributivă să fie mare, indiferent de cuantum, e un drept care decurge din contribuția de-o viață a unei persoane. Avem continuarea plafonări prețurilor alimentelor de bază. Este foarte important să ne raportăm la cifrele prezentate de ministrul Finanțelor referitoare la creșterea anvelopei pentru plata pensiilor, peste 40% creștere în ultimii 5 ani”, a spus Florin Manole.
Florin Manole a expicat cum s-a ajuns la pragul de 3000 de lei. FOTO captură gov.ro
„Știu că este foare greu”
Ministrul Muncii a fost întrebat dacă o persoană se poate întreține cu 2.700 de lei pe lună, nivelul pensiei medii
„Am lucrat pe salariul minim pe economie când am venit în București ca student și încă de pe atunci știu că este foarte greu. De am fost și eu și PSD întotdeauna militanți pentru creșterea salariului minim și a punctului de pensie”, a răspuns ministrul.
Întrebat și cum s-a ajuns la pragul de 3000 de lei, de la care pensionari din România vor fi afectați de decizia Guvernului,Florin Manole a spus că pragul de 3.000 de lei a fost o decizie a Guvernului Bolojan: „Este peste pensia medie”.
Indemnizaţia de hrană se va acorda pentru salarii brute de până la 6000 lei
Ministrul a mai precizat că Veniturile salariale rămân la nivelul lunii decembrie 2024 până la sfârşitul anului următor în timp ce indemnizaţia de hrană în cuantum de 347 lei se va acorda, în noile condiţii de austeritate, la salariile de până la 6.000 lei lunar brut şi se va prelungi până la sfârşitul anului viitor termenul privind suspendarea ocupării posturilor bugetare prin concurs, „pentru a nu creşte numărul de angajaţi din sistemul bugetar şi deci cheltuiala aferentă”.
„O altă temă importantă este aceea că se reduce majorarea salariilor de bază pentru aceia care lucrează la proiectele finanţate din fonduri europene de la 50% la maximum 35%. Este, deci, o scădere de 15% şi se adaugă un criteriu de performanţă, acela că majorarea se acordă doar pe perioada contractată în proiect şi nu pentru prelungirea perioadei de implementare”, a precizat Manole,
Ministrul a mai spus că nu se vor actualiza cu rata inflaţiei pensiile speciale de serviciu, şi nici valoarea punctului de referinţă, până la sfârşitul anului 2026.
Amintim că mai mulți miniștri ai Cabinetului Bolojan au explicat joi, 3 iulie, într-o conferință de presă pachetul de măsuri fiscale anunțat de premierul Ilie Bolojan, care include măsuri precum creșterea TVA general la 21%