Momente ISTORICE pentru industria feroviară din România. Gruia Stoica: „Fabricile românești trebuie susținute și încurajate”

0
2
momente-istorice-pentru-industria-feroviara-din-romania.-gruia-stoica:-„fabricile-romanesti-trebuie-sustinute-si-incurajate”
Momente ISTORICE pentru industria feroviară din România. Gruia Stoica: „Fabricile românești trebuie susținute și încurajate”

Du-mă, acasă, trenule! Dar nu oricum, ci în condiții sigure și moderne, potrivite pentru o Românie din anul 2025. Locomotivele electrice 003 și 004 de tip ELASMO, modernizate la RELOC Craiova, au parcurs cu succes probele de performanță, fiind testate pe ruta București – Constanța și retur. Recent, a fost lansat și trenul Leon, primul automotor Diesel fabricat integral în România după 80 de ani.

Cele două locomotive sunt parte din lotul de 19 astfel de vehicule care fac obiectul contractului finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cu o valoare de 91,1 milioane de euro.

Probele au constat în tractarea a 16 vagoane de călători, prima locomotivă a parcurs ruta București – Constanța, iar a doua a efectuat traseul de retur, Constanța – București.

„Finalizarea cu succes a probelor de performanță pentru cele două locomotive reflectă angajamentul nostru ferm față de modernizarea infrastructurii feroviare din România. Credem cu tărie că fabricile românești trebuie susținute și încurajate să devină tot mai competitive, deoarece vagoanele și locomotivele produse și modernizate aici respectă standardele internaționale”,a declarat Gruia Stoica, președinte Grampet Group.

Locomotivele ELASMO 003 și 004 sunt echipate cu motoare electrice de tracțiune asincrone, proiect tip 060 EA1 CA. În plus, vehiculele sunt dotate cu tehnologii de ultimă generație, care asigură performanță, fiabilitate și siguranță sporită.

În afara celor două locomotive care au desfășurat probele de performanță, alte două unități au fost deja livrate beneficiarului și puse în exploatare, iar șase locomotive se află în prezent pe fluxul de producție.

Leon, primul tren construit integral în România. Prima călătorie, pe ruta București Nord – București Băneasa

Reamintim, în acest context, un alt moment istoric pentru industria feroviară din România. GRAMPET Group a lansat trenul automotor Leon, produs la fabrica Electroputere VFU Pașcani. Trenul Leon este primul automotor DMU (Diesel Multiple Unit) fabricat integral în România după mai bine de opt decenii.

Trenul Leon are trei vagoane, cu 145 de locuri, din care 11 VIP şi 134 la clasa a II-a, fotolii rabatabile și scaune ergonomice. Vagoanele sunt izolate fonic şi dotate cu prize de 230V şi USB, supraveghere video, senzori de incendiu şi interfoane pentru comunicarea cu mecanicul. În tren sunt spații pentru bagaje voluminoase şi biciclete.

Prima sa călătorie oficială a fost pe ruta București Nord – București Băneasa, având la bord oficialități guvernamentale, ambasadori și lideri din mediul de afaceri.

„Este primul automotor DMU (Diesel Multiple Unit) fabricat în țara noastră în ultimii 80 de ani. Este un tren complet realizat în România, testat pe mai bine de 30.000 km, atestat cu certificat CE și gata să circule în toată Europa. Cu o viteză de 120 km/h și echipat cu două Power-Pack-uri de 390 kW, care contribuie la reducerea semnificativă a emisiilor și la un consum redus de combustibil, Leon este alegerea pragmatică într-o țară unde 62% din rețeaua de cale ferată nu este electrificată”, a spus Gruia Stoica, președintele Grampet Group, citat de stiripesurse.ro

În ceea ce privește viitorul, Leon urmează să își stabilească ruta comercială, cu opțiuni incluzând București – Brașov sau București – Constanța.

Evenimentul marchează un pas extrem de important în modernizarea infrastructurii feroviare din România, aducând speranță și noi oportunități pentru viitorul transportului pe calea ferată.

Fabrica de la Paşcani, fondată în 1869, astăzi membră a Grampet Group, este specializată îm fabricarea, modernizarea şi întreţinerea vehiculelor feroviare de călători şi marfă.

Grampet este cel mai mare grup feroviar şi operator logistic privat din România şi din Europa Centrală şi de Sud-Est. Cea mai importantă companie a grupului Grampet este Grup Feroviar Român, care a depăşit anul trecut pragul de un miliard de lei şi estimează pentru 2024 un avans al cifrei de afaceri cu 10%.

Aceasta are 400 de locomotive şi 18.000 de vagoane şi este prezentă ca operator şi în Bulgaria, Grecia, Ungaria, Serbia, Croaţia, Slovenia şi Austria.

Sursa foto: Mediafax Foto / Andreea Alexandru 


CITIȚI ȘI:

CFR Călători introduce Trenurile Soarelui spre mare, dar nu are suficiente garnituri disponibile pentru cererea mare de bilete

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.