Momentul în care o clădire din centrul Teheranului este spulberată de o rachetă lansată de armata israeliană

0
1
momentul-in-care-o-cladire-din-centrul-teheranului-este-spulberata-de-o-racheta-lansata-de-armata-israeliana
Momentul în care o clădire din centrul Teheranului este spulberată de o rachetă lansată de armata israeliană

O înregistrare surprinde momentul în care două bombe israeliene lovesc Piața Quds din cartierul Tajrish, Teheran, în timpul ofensivei aeriene declanșate de Israel luna trecută împotriva Iranului. Atacul a avut loc pe 15 iunie, dar imaginile au apărut abia acum, după ce cele două state au acceptat o încetare a focului.

Primul proiectil lovește o clădire aflată vizavi de sediul administrației locale. Explozia ridică un nor dens de praf și împrăștie resturi pe carosabil.

La câteva secunde, a doua bombă lovește o arteră intens circulată, la doar câțiva metri de clădirea drapată cu steagul Republicii Islamice. Detonarea ridică mașini de la sol și aruncă bucăți uriașe de asfalt și moloz asupra trecătorilor, relatează Daily Mail.

Strada a fost complet inundată, iar infrastructura de apă și canalizare distrusă. Ministerul Sănătății din Iran a anunțat ulterior un bilanț de 12 morți și 59 de răniți.

Atacul a venit la doar o zi după ce AIEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică) a acuzat Iranul că nu respectă reglementările de inspecție și ar avea aproximativ 400 kg de uraniu îmbogățit, suficient pentru a produce mai multe focoase nucleare în doar câteva săptămâni.

Israelul a declanșat astfel Operațiunea „Leul Răsare”, bombardând instalații nucleare, sisteme de apărare aeriană și locații care adăposteau oficiali de rang înalt și oameni de știință.

Mossad, serviciul de informații israelian, ar fi desfășurat o misiune de sabotaj pentru a neutraliza parțial apărarea iraniană, permițând aviației israeliene să lovească Teheranul. În replică, Iranul a lansat peste 550 de rachete balistice, unele hipersonice, către Israel. Deși majoritatea au fost interceptate, 28 de persoane au murit în Israel.

Iranul a suferit pierderi mult mai mari. Agenția de presă IRNA a anunțat de curând că 935 de persoane au fost ucise de bombardamentele israeliene, fără a distinge între civili și militari.

Washingtonul presează acum Iranul să revină la masa negocierilor privind programul său nuclear. Totodată, Parlamentul iranian a votat suspendarea cooperării cu AIEA, iar există temeri că Teheranul ar putea părăsi Tratatul de Neproliferare Nucleară (TNP).

Șeful AIEA, Rafael Grossi, a trimis o scrisoare oficială ministrului iranian de externe, cerând reluarea dialogului: „Cooperarea cu AIEA este esențială pentru un acord diplomatic durabil. Reiterez că instalațiile nucleare nu ar trebui atacate niciodată, din cauza riscului ridicat de accident radiologic.”