
Iranul ascunde în miezul unui munte una dintre cele mai bine apărate instalații nucleare din lume. Îngropată la o jumătate de kilometru sub pământ, instalația de îmbogățire Fordo din Iran, proiectată să reziste unui atac frontal, reprezintă testul suprem al puterii militare aeriene israeliene, scrie Financial Times.
FOTO Captură Maxar Technologies/AFP/Getty Images
Pentru planificatorii militari israelieni este precum un „Munte al Destinului”: aproape impenetrabil şi situat în apropierea vechiului oraş religios Qom, este simbolul anxietăţii strategice al Israelului. Pentru Teheran, instalaţia de la Fordo este nucleul ambițiilor sale nucleare și, posibil, ultimă redută a programului său nuclear.
Săpat în roca dură şi învelit în beton armat, uzina este în afara razei de acţiune distructivă a oricărei arme cunoscute public a Israelului. „Fordo este totul pentru operaţiunea nucleară a Iranului”, spune Behnam Ben Taleblu, de la Fundaţia pentru Apărarea Democraţiilor (SUA).
Iranul a confirmat că instalația a fost ținta atacurilor aeriene Israelului, dar pagubele au fost limitate.
În schimb, Israelul a reuşit să distrugă uzina pilot de îmbogăţire a uraniului Natanz, a anunțat Rafael Grossi, şeful agenţiei de control nuclear a ONU. Sălile subterane cu centrifuge ar putea fi inutilizabile din cauza pagubelor extinse aduse reţelei electrice din Natanz, potrivit analizei imaginilor satelitare din surse deschise realizate de Institutul pentru Ştiinţe Internaţionale şi Securitate (ISIS).
„Fordo va fi o provocare fără ajutorul SUA. Este puternic fortificată şi se află adânc sub un munte. Nu știu cât de multe pagube putem provoca acolo. Iranul nu este aproape de punctul 0, încă dispune de capacităţi considerabile”, spune Danny Citrinowicz, expert în Iran la Institutul pentru Studii de Securitate Naţională din Tel Aviv., explicând că probabil este ținta ultimă a campaniei aeriene a Israelului.
Toate marile puteri înarmate nuclear dispun de buncăre subterane la fel de bine protejate: Coreea de Nord a ascuns în munte bazele sale subterane de rachete, în timp ce baza navală Longpo a Chinei are o instalaţie subterană pentru submarine nucleare accesibilă prin tuneluri
Fordo este însă singura astfel de bază militară care a fost supusă unui atac direct, un precedent reflectând riscurile extraordinare pe care şi le-a asumat premierul israelian Benjamin Netanyahu prin autorizarea atacurilor din această săptămână.
Potrivit celei mai recente evaluari a serviciilor de informaţii ale SUA Iranul nu a reluat programul de arme nucleare suspendat în 2003 sub presiunea internaţională.
Însă experții de la ISIS estimează că Fordo are capacitatea de a converti stocul de uraniu îmbogăţit al Iranului – evaluat la 408 kg de inspectorii AIEA în mai – în suficient uraniu de calitate militară pentru a fabrica nouă arme nucleare în doar trei săptămâni.
„Iranul ar putea produce prima sa cantitate de 25 kg de (uraniu de calitate militară) în Fordo în doar două-trei zile”, a avertizat ISIS.
De ce Fordo este diferit
Instalațiile de la Fordo şi Natanz marchează bornele programului nuclear al Teheranului.
Complexul industrial conţine până la 16.000 de centrifuge, fiind proiectat pentru îmbogăţirea uraniului la niveluri scăzute, potrivite pentru utilizarea în scopuri nucleare civile.
Prin contrast, sălile de centrifuge de la Fordo sunt practic impenetrabile pentru bombele convenţionale lansate din aer, inclusiv probabil bomba americană Massive Ordnance Penetrator, care poate străpunge 60 m de beton.
O instalație secretă
În 2009, au fost declasificate informaţii potrivit cărora Iranul construise în secret o fabrică „incompatibilă cu un program paşnic”.
Dezvăluirea a dus la o mustrare rară din partea Rusiei şi la un avertisment din partea Chinei.
De atunci, Fordo s-a aflat în centrul eforturilor internaţionale de a frâna programul nuclear al Iranului, culminând cu un acord semnat în 2015 între Iran și marile puteri.
În schimbul ridicării sancţiunilor, Iranul a acceptat, printre altele, să transforme instalaţia într-un centru de cercetare și să oprească îmbogăţirea uraniului timp de 15 ani.
Poate construi Iranul o bombă nucleară?
Dar în urma unei explozii la Natanz, pe care Iranul a atribuit-o Israelului, Teheranul a început să îmbogățească stocul de uraniu al Iranului la o puritate de 60 %, suficient pentru a produce bombe în doar câteva zile.
Analiştii consideră că Fordo ar putea deveni centrul eforturilor iraniene de „ieşire din impas”: să se retragă din tratatul de neproliferare nucleară, să înceteze cooperarea cu AIEA şi să construiască rapid o bombă nucleară.
Citește mai multe despre: iran