Președintele României participă, joi și vineri, la Consiliul European, care are loc la Bruxelles, Regatul Belgiei. Nicușor Dan a făcut câteva declarații de presă înaintea începerii reuniunii.
Nicușor Dan reiterează susținerea țării noastre pentru inițiativele europene. FOTO facebook
„Interesele României vizează Republica Moldova. Va exista și o secțiune dedicată Mării Negre. Ucraina este importantă pentru România. Zelenski va participa prin videoconferință în prima parte a întâlnirii. Voi discuta cu președinta Comisiei despre deficit și PNRR. Din moment ce am format Guvernul, ne vom ține de cuvânt. Acesta este mesajul principal”, a declarat Nicușor Dan.
„Având în vedere evoluțiile de pe scena internațională și prioritățile Uniunii, temele abordate în cadrul reuniunii Consiliului European sunt multiple și vor include: situația războiului din Ucraina, criza din Orientul Mijlociu, securitatea și apărarea în Europa, Uniunea Europeană ca actor global, competitivitatea, securitatea internă, sprijinul pentru Republica Moldova și Balcanii de Vest şi aspecte privind migrația”, a transmis, anterior, Administrația Prezidențială.
Continuarea sprijinului UE pentru Ucraina
Liderii europeni discută la Consiliu despre continuarea sprijinului UE pentru Ucraina, pe mai multe paliere, fiind vorba despre evoluțiile în procesul negocierilor pentru a ajunge la o pace justă și durabilă și menținerea presiunii asupra Rusiei.
Președintele României va reitera susținerea țării noastre pentru inițiativele europene menite să ajute Ucraina, inclusiv în ceea ce privește procesul de aderare la UE.
Situația din Orientul Mijlociu va fi abordată din perspectiva evoluțiilor în curs din regiune, a riscurilor pentru securitatea internațională a programului nuclear iranian, a situației umanitare din Fâșia Gaza și a nevoii imperative de evitare a escaladării.
Nicușor Dan va prezenta principalele elemente ale poziției României axate pe coordonarea în plan european și cu aliații în vederea identificării unor soluții diplomatice și asigurării stabilității în regiune”, subliniază Administrația Prezidențială.
„Aspectele legate de securitatea şi apărarea europeană vor fi abordate în contextul rezultatelor Summitului NATO de la Haga, dar și din perspectiva progreselor înregistrate în implementarea deciziilor anterioare, discuția fiind structurată pe trei coordonate principale: opțiuni de finanțare, capabilități și parteneriate. România va reitera că va fi parte integrantă a acestor eforturi”.
Și Republica Moldova va fi abordată ca urmare a solicitărilor României. În context va fi reiterat sprijinului ferm față de Chișinău în perspectiva Summitului UE-Republica Moldova din 4 iulie 2025 și a alegerilor parlamentare din luna septembrie, iar președintele Consiliului European va informa liderii asupra rezultatelor vizitei sale în Balcanii de Vest, România susținând extinderea UE cu statele din regiune, pe baza meritelor proprii”, mai informează sursa citată.
Vor fi analizate strategiile pentru Piața Unică, cu accent pe inovare, investiții și reducerea dependențelor energetice de Rusia
Pe fondul strânsei legături dintre contextul internațional plin de provocări și prioritățile economice interne ale Uniunii, liderii UE vor discuta aspectele legate de rolul UE în lume și competitivitatea europeană:
„Astfel, vor fi analizate strategiile pentru Piața Unică, cu accent pe inovare, investiții și reducerea dependențelor energetice de Rusia, dar și relațiile cu partenerii-cheie, inclusiv în perspectiva organizării, în perioada următoare, a unor summituri internaționale relevante”.
La Consiliul European, liderii UE vor evidenția, de asemenea, importanța securității și stabilității în regiunea Mării Negre.
Președintele Dan va evidenția faptul că România, ca actor-cheie în regiunea Mării Negre, se va implica activ în implementarea acestei strategii”, mai informează Administrația.
Reamintim că președintele României, Nicușor Dan, a fost întâmpinat la Bruxelles de mai mulți români nemulțumiți, care i-au adresat întrebări despre taxe, pensii și venituri. Vizibil luat prin surprindere, șeful statului nu a reușit să ofere un răspuns clar.