Numărul centralelor de balcon din Germania s-a dublat în ultimul an și se apropie de un milion de unităţi. Motivul EXPLOZIEI în popularitate

0
15
numarul-centralelor de-balcon-din-germania-s-a-dublat-in-ultimul-an-si-se-apropie-de-un-milion-de-unitati.-motivul-exploziei-in-popularitate
Numărul centralelor de balcon din Germania s-a dublat în ultimul an și se apropie de un milion de unităţi. Motivul EXPLOZIEI în popularitate

Centrala electrică de balcon este un sistem fotovoltaic montat pe terasa apartamentului prin care energia solară este captată și transformată în electricitate.

Prin utilizarea unei asemenea instalații, se reduce consumul de energie de la sistemul central și implicit, factula la utilități va fi cu mult mai mică la sfârșitul lunii. Datorită acestui fapt, în decursul ultimului an, numărul centralelor electrice de balcon s-a dublat în Germania și au ajuns la 975.583 de sisteme puse în funcțiune.

Capacitatea totală a dispozitivelor este limitată la 800 de wați. În general, balcoanele orientate spre sud generează cea mai mare cantitate de energie, fiind în cea mai mare parte a zilei sub influența directă a soarelui.

„Potrivit statisticilor, ne apropiem de 1 milion de dispozitive instalate. Datele reflectă interesul real din piață pentru acest tip de centrală. Totodată, facilitează tranziția energetică, prin utilizarea energiei regenerabile produse de soare”, a explicat pentru Suddeutsche Zeitung, directorul general al Asociației Germane pentru Industria Solară (BSW – Bundesverband Solarwirtschaft), Carsten Kornig.

Investiția se recuperează în decurs de 5 ani

Faptul că o parte din energia produsă este introdus gratuit în rețea reprezintă rentabilitatea financiară a sistemului.

„Achiziționarea unei centrale electrice pentru balcon se poate amortiza în doi ani și jumătate până la cinci ani”, arată o analiză de piață.

Totodată, centralele de balcon au beneficiat de un cadru legislativ favorabil, în contextul crizei energetice declanșate pe fondul războiului din Ucraina. Întreruperea livrărilor energetice rusești a determinat statele membre ale Uniunii Europene să caute noi alternative pentru a obține energie ieftină.

Deși popularitatea lor este în creștere, ponderea în generarea de energie electrică la nivel național este destul de mică. Actualmente, sistemele înregistrate în Germania au o capacitate instalată maximă combinată de aproximativ 0,9 gigawați.

CITEȘTE ȘI:

Actorii din piață despre măsuri în lucru: România trebuie să acționeze urgent pentru combaterea sărăciei energetice și reducerea volatilității pieței

Prețurile la electricitate au EXPLODAT. Motivul scumpirii din piața energetică europeană

Cine este Anghel Ion? Un tânăr redactor, aflat la început de carieră. Scrie cu pasiune pe subiecte ce țin de sport, cultură, economic și relații internaționale. Este mereu în pas cu …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.