O nouă rundă de discuții pe pachetul de măsuri fiscale. Adevărul despre TĂIEREA AJUTORULUI de ÎNMORMÂNTARE/Ce propuneri au creat tensiuni la negocieri

0
7
o-noua-runda-de-discutii-pe-pachetul-de-masuri-fiscale.-adevarul-despre-taierea-ajutorului-de-inmormantare/ce-propuneri-au-creat-tensiuni-la-negocieri
O nouă rundă de discuții pe pachetul de măsuri fiscale. Adevărul despre TĂIEREA AJUTORULUI de ÎNMORMÂNTARE/Ce propuneri au creat tensiuni la negocieri

Liderii PSD-PNL-USR și UDMR, împreună cu economiștii partidelor, se vor întâlni miercuri, de la ora 15:00, la Palatul Victoria, într-o nouă rundă de negocieri pe măsurile fiscal-bugetare menite să reducă deficitul bugetar, potrivit surselor Gândul.

Gândul a aflat ce noi măsuri au fost avansate la negocierile de zilele trecute, unele dintre ele absurde. De pildă, USR a propus eliminarea burselor școlare (de merit și sociale), potrivit surselor citate, în contextul în care Claudiu Năsui, parte din echipa USR de negociere, a cerut comasarea și tăierea banilor la anumite institute de cercetare.

O altă idee venită „pe surse” a fost eliminarea ajutorului de înmormântare, propunere ce ar fi fost avansată de Dragoș Anastasiu. Contactat de Gândul, consilierul președintelui României ne-a spus că „nu am propus așa ceva” și că discuția a fost pe combaterea evaziunii fiscale în industria serviciilor funerare.

„Evident că nu am propus așa ceva. Discuția a fost despre evaziunea fiscală făcută în industria respectivă și a plecat de la un studiu InfoCons în acest sens. Nimeni nu a propus sau s-a gândit la tăierea ajutorului de înmormântare”, a declarat Dragoș Anastasiu în exclusivitate pentru Gândul.

Blocaj pe introducerea CASS

Liderii partidelor nu au reușit să se pună de acord pe o serie de măsuri la negocierile pe noul pachet de măsuri fiscale. Prima dintre ele este cea legată de impunerea CASS de 100 lei pentru toți cei care nu contribuie azi la sistemul de sănătate, excluzând copiii și alte câteva categorii puțin numeroase.

S-a discutat impozitarea CASS cu 10% peste pragul de 4.500 lei. Inițial era 2.500 și a mai fost vehiculat și pragul de 3.000 lei.

Propunerea partidelor de dreapta este ca la pensii mai mici de 3.000 lei să se impună CAS de 100 lei, iar la pensiile peste acest plafon, CASS 10%.

Diferență majoră de abordare în ceea ce privește TVA

Diferență majoră de abordare este și la creșterea TVA, informează sursele Gândul.

PSD a arătat impactul major asupra puterii de cumpărare a românilor cu venituri mici și medii, subliniind că povara ajustării fiscale trebuie așezată mai ales pe cei cu venituri mari.

Mai mult, creșterea TVA are un impact devastator în inflație și în reducerea ratei de creștere economică.

S-a găsit, totuși, un numitor comun: TVA de 19% la jocuri de noroc. Aici, toți au fost de acord.

Ce se întâmplă cu taxele

Un alt punct de divergență majoră este la modul cum se așează povara taxelor. Partidele de dreapta doresc creșterea impozitului pe profit, pe dividende și generalizarea impozitului minim pe cifra de afaceri la toți contribuabilii care au azi impozit pe profit.

PSD, însă, nu susține alte creșteri majore de taxe pentru cei corecți, vizând prioritar reducerea evaziunii fiscale imense și creșterea conformării. Argumentul principal este acela că a pune taxe mai mari tot pe cei care le plătesc la timp și asupra IMM-urilor vulnerabile înseamnă falimente în lanț și pierderi consistente de locuri de muncă.

PSD propune impozit progresiv

Poate cel mai dur subiect este cel legat de menținerea cotei unice de impozitare și introducerea progresivității prin taxa de solidaritate (de la 1 iulie 2025) și impozitul progresiv (+10%) (de la 1 iulie 2026) pe diferența ce depășește 2000 euro net (17.300 lei brut lunar).

PNL și USR susțin, în continuare, avantajele cotei unice, în timp ce PSD transmite că problemele structurale ale României sunt generate de veniturile extrem de mici în PIB (locul 2 în UE după Irlanda), polarizarea socială gravă și nevoia intrării în rândul majorității țărilor europene din punct de vedere fiscal (doar 4 țări mai au cotă unică în UE).


CITEȘTE ȘI:

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.