O țară europeană nu mai face față supraturismului: CHIRIILE au crescut cu 85% în marile orașe

0
6
o-tara-europeana-nu-mai-face-fata-supraturismului:-chiriile-au-crescut-cu-85%-in-marile-orase
O țară europeană nu mai face față supraturismului: CHIRIILE au crescut cu 85% în marile orașe

Este a doua cea mai vizitată țară din lume după Franța în 2024, având 98 milioane de turiști.

Este țara în care s-au născut fotbaliști ca Sergio Ramos și Iker Casillas, artiști ca Salvador Dali, Picasso și Francisco de Goya, scriitori ca Miguel de Cervantes care a publicat romanul „Don Quijote de La Mancha” , conducători duri ca regina Isabela I a Castiliei,  Carol Quintul și Francisco Franco,  sau  conchistadori ca Hernan Cortes și Francisco Pizzaro.

De asemenea, este țara de baștină a actorilor Antonio Banderas și Penelope Cruz, precum și a cântărețului Julio Iglesias.

Biserica La Sagrada Familia din Barcelona

Spania, sufocată de turiști

Ați ghicit, este vorba de Spania, una dintre cele mai atractive țări mediteraneene. Din cauza supraturismului, chiriile au crescut cu 85% în marile orașe, în ultimii 10 ani. Din cauza crizei imobiliare, spaniolii au reclamat platforma Airbnb pentru că au transformat orașele culturale în parcuri de distracții pentru turiști. Madrid, Barcelona și Valencia sunt sufocate din cauza închirierilor de 1-3 nopți.

Supraturismul și criza imobiliară au devenit principalele temeri ale populației, potrivit Centrului Spaniol pentru Cercetări Sociologice. Spaniolii nativi sunt forțați să-și vândă locuințele din cauza gălăgiei și să părăsească orașele mari, iar tinerii ajung să stea în chirie cu alți locatari. Autoritățile spaniole acuză Airbnb că nu mai este doar o platformă de turism, ci un simbol al unui dezechilibru major între profit și viața de zi cu zi a cetățenilor.

Hotelul Six Senses din Ibiza

Hotelul Six Senses din Ibiza

Soluții pentru combaterea supraturismului

Ministerul pentru Drepturi Sociale din Spania a eliminat 66.000 de anunțuri de pe Airbnb care nu respectă legislația. Neregulile vizate au fost lipsa numărului de licență, licențele false, lipsa transparenței privind statutul juridic al proprietarilor. De asemenea, Tribunalul Superior din Madrid a solicitat retragerea a 5.800 de anunțuri din regiunile Catalonia, Andaluzia Insulele Baleare și Țara Bascilor. Airbn a contestat decizia acuzând autoritățile de metodologie „nediferențiată”, dar cooperează cu guvernele din Insulele Canare, Murcia și Ibiza pentru a depista anunțurile ilegale.

În Barcelona autoritățile au anunțat că nu vor mai reînnoi licențele pentru apartamentele turistice din 2029. 10.000 de locuințe pentru închiere și vânzare vor fi readuse pe piață pentru localnici.   Unii turiști spun că sunt de acord cu restricțiile. O turistă din Argentina, Lara Sorbili, care a vizitat Madrid a declarat pentru CNN că este de acord cu orice efort depus de autoritățile spaniole pentru a reduce prețurile de închiriere pentru localnici, dar ar călători cu Airbnb oriunde altundeva.

O irlandeză este de părere că turiștii ar trebui să se cazeze numai la hotel. Locuințele din Spania ar trebui să fie folosite doar de localnici pentru închiriere și cumpărare pe termen lung, nu pentru turiști care vin pentru câteva zile și nu aduc nimic bun economiei spaniole.

Interiorul Moscheii din Cordoba

Obiective turistice

Mulți turiști vin să viziteze această țară pentru a admira Alhambra, un vechi monument de arhitectură islamică, alături de Marea Moschee din Cordoba, precum și cea mai mare biserică catolică neterminată din lume, Sagrada Família, și multe alte atracții: Plaza de España, Muzeul Guggenheim din Bilbao, Catedrala din Santiago de Compostela, Parcul Güell etc.

Ibiza, o insulă din arhipelagul Baleare, se află sub coroana spaniolă, fiind o bijuterie a Mediteranei, renumită pentru viața de noapte vibrantă, plajele uluitoare de nisip fin si bogata moștenire culturală.

Spania este cunoscută nu doar pentru artă, plaje fotbal, coride, dansuri de tip flamenco și muzică, dar și pentru bucătăria exotică, de la tortilla și șunca jamon la crochete și calamari fripți.


Sursa Foto: Profimedia | Shutterstock

Citește și: Locuind legal de ani buni în Spania, o româncă a depus cererea de obținere a cetățeniei. Motivul bizar pentru care a fost refuzată

Iulian Constantin are o experiență de peste 4 ani  în presă după ce a absolvit Facultatea de Jurnalism în anul 2019. A lucrat ca reporter TV, fotograf și a colaborat cu mai multe reviste și ziare. Hobby-urile …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.