ONU își reduce drastic planul de ajutor umanitar, lăsând milioane de oameni în dificultate, în contextul reducerilor bugetare fără precedent, inclusiv retragerea Statelor Unite.
ONU a aplicat o reducere drastică a ajutorului umanitar în acest an, ca răspuns la „cele mai grave scăderi de finanțare care au lovit vreodată sectorul umanitar”, în special retragerea bruscă a SUA.
ONU a anunțat, luni, o revizuire a planului său global de ajutor umanitar pentru acest an. Noul plan de 29 de miliarde de dolari, comparativ cu obiectivul anterior de 44 de miliarde de dolari până în 2025, este așteptat să „prioritizeze excesiv” ajutorul pentru 114 milioane de oameni, potrivit unui comunicat publicat de agenția ONU. Planul inițial era menit să ajute „180 de milioane de persoane vulnerabile”.
Conform OCHA (Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare), ONU a reușit să strângă doar 5,6 miliarde de dolari din cele 44 de miliarde de dolari solicitate inițial, adică 13% din total. Între timp, crizele umanitare globale s-au înmulțit: în Sudan, Fâșia Gaza, Republica Democrată Congo, Birmania și Ucraina.
Întregul sector umanitar a fost afectat de decizia președintelui american, Donald Trump, de a pune capăt sau de a reduce ajutorul extern al SUA, potrivit cotidianului Sud-Ouest. Washingtonul fusese anterior cel mai mare donator pentru toate formele de asistență pentru dezvoltare, iar aceste măsuri au consecințe semnificative asupra planului ONU.
Finanțarea SUA a reprezentat uneori o parte semnificativă din bugetele agențiilor ONU sau ale diferitelor ONG-uri, iar aceste pierderi sunt imposibil de compensat în câteva săptămâni sau chiar luni. Șeful OMS (Organizația Mondială a Sănătății), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a denunțat o decizie care ar putea costa milioane de vieți.
Foto: Profimedia
Citește și:
Erika Ciobanu este studentă la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din București. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2025. Scrie despre politica internațională, …