Ordin special de despăgubire pentru un ”deponent singuratic”. Ultimul român care își recuperează banii puși la CEC pentru celebra Dacie din comunism

0
12
ordin-special-de-despagubire-pentru-un-”deponent-singuratic”.-ultimul-roman-care-isi-recupereaza-banii-pusi-la-cec-pentru-celebra-dacie-din-comunism
Ordin special de despăgubire pentru un ”deponent singuratic”. Ultimul român care își recuperează banii puși la CEC pentru celebra Dacie din comunism

Recentul ordin al Ministerului Finanțelor privind despăgubirea românilor care au depus bani la CEC pentru cumpărarea unui autoturism Dacia a stârnit un nou val de emoție printre cei care nu știau că, de fapt, această posibilitate a fost reglementată prima dată în 2007, prin ordonanță de urgență, iar prin lege, de acum 11 ani.

  • Oficialii BRD – Groupe Société Générale și cei ai Ministerului Finanțelor au spus, pentru Gândul, că în baza vechilor acte normative au fost despăgubiți deja câteva zeci de mii de deponenți, în ultimii 18 ani, iar ordinul emis recent vizează un singur caz.
  • Este vorba de un „deponent singuratic”, care, după atâția ani de la depunere la CEC, a putut prezenta băncii documentele autentice, care i-au asigurat un răspuns favorabil pentru despăgubire.
  • A urmat o întreagă procedură, prin care Ministerul Finanțelor a derulat o emisiune pentru un singur titlu de stat, scadent peste o lună.

Ministerul Finanțelor a lansat, în 23 mai, o emisiune pentru un singur titlul de stat, cu valoare fixă și nepurtătoare de dobândă, care are scadență peste o lună, pe 23 iunie.

La acea dată, statul va răscumpăra titlul, adică va vira suma de 21.719,29 lei –  adică 4.291 de euro, la cursul BNR de luni – către BRD – Groupe Société Générale, care va transfera banii în contul deponentului.

Potrivit datelor publice, din 2007 până în prezent, Ministerul Finanțelor a emis 35 de ordine privind prospecte de emisiuni de titluri de stat în vederea despăgubirii persoanelor fizice care au constituit depozite pentru achiziționarea de autoturisme Dacia și a transferat în conturile CEC și BRD o sumă totală de 816.412.583,60 lei pentru aproximativ 39.000 de deponenți.

Numărul deponenților despăgubiți s-a diminuat semnificativ spre finalul perioadei, conform datelor transmise de Ministerul Finanțelor, la solicitarea Gândul. Mai concret, în ultimii zece ani, Ministerul Finanțelor a emis 24 de ordine prin care au fost aprobate prospectele de emisiune a titlurilor de stat pentru despăgubirea a 144 de deponenți.

Traseul legislativ

Contactați de Gândul pentru a vedea stadiu despăgubirilor, reprezentanții BRD au subliniat că posibilitatea acestor plăți în contul banilor depuși pentru achiziția de autoturisme Dacia nu este nici pe departe o noutate.

„Cadrul legal referitor la despăgubirea persoanelor care, până la data de 15 februarie 1992, au constituit depozite la CEC, precum și a celor care au transferat aceste sume după 22 decembrie 1989 în conturile Băncii Române pentru Dezvoltare – BRD SA – pentru achizitionarea de autoturisme Dacia nu este nou, ci el există de mai mult de 10 ani, din 2014”, a explicat Traian Traicu, brand communication manager, head of media relations BRD – Groupe Société Générale.

Traian Traicu subliniat că Ordinul Ministrului Finanțelor din 17 martie, apărut în presă în urmă cu câteva săptămâni, dispune emiterea unui singur titlu de stat pentru o singură persoană îndreptățită să fie despăgubită pentru suma depusă în contul unui autoturism Dacia, conform cadrului legal în vigoare.

„Practic, cvasi-totalitatea celor care au avut de primit despăgubiri, le-au primit deja imediat după anul 2014, însă sporadic mai apare câte o persoană îndreptățită – așa cum a fost cazul și acum – pentru care Ministerul Finanțelor emite un titlu de stat pentru despăgubire”, a precizat Traian Traicu, pentru Gândul.

Ordinul nr. 476/2025, datat pe 17 martie și publicat în Monitorul Oficial din 17 aprilie, include și prospectul de emisiune a titlului de stat pe numele BRD.

Care este procedura pentru eventuale alte despăgubiri

Ministerul Finanțelor a detaliat, la solicitarea Gândul, procedura derulată de la momentul în care „deponentul singuratic” a intrat în sediul BRD până la emisiunea titlului de stat.

Potrivit OUG 156/2007 privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la CEC în vederea achiziționării de autoturisme, cu modificările și completările ulterioare:

”ART.1 (1) Persoanele fizice care până la data de 15 februarie 1992 au efectuat depuneri de sume la Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. – S.A., precum şi cele care au transferat aceste sume după 22 decembrie 1989 în conturile Băncii Române pentru Dezvoltare – B.R.D. – S.A., în vederea achiziţionării de autoturisme, au dreptul să obţină despăgubiri băneşti dacă depozitele astfel constituite, existente în conturile active ale Casei de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. – S.A., respectiv ale Băncii Române pentru Dezvoltare – B.R.D. – S.A., îndeplinesc condiţia neafectării soldului iniţial.

(2) În înţelesul prezentei ordonanţe de urgenţă, depozitele existente în conturile active care îndeplinesc condiţia neafectării soldului iniţial, conform alin. (1), sunt acele depozite constituite din sume reprezentând avansuri sau depuneri integrale în vederea achiziţionării de autoturisme, existente în sold, fără dobânda aferentă şi din care nu s-au efectuat retrageri”.

În baza art. 3¹ alin. (1²) din OUG 156/2007, pentru sumele transferate de deponenți de la Casa de Economii și Consemnațiuni la BRD Groupe Société Générale, întreaga responsabilitate pentru realitatea şi corectitudinea sumelor reprezentând valoarea despăgubirilor revine BRD, Ministerul Finanțelor având responsabilitatea emisiunii și răscumpărării titlurilor de stat.

„Astfel, ca urmare a verificării și constatării eligibilității dosarului depus de un deponent, în vederea despăgubirii, BRD Groupe Société Générale – S.A. a solicitat Ministerului Finanțelor derularea unei emisiuni a unui titlu de stat în conformitate cu prevederile legislației mai sus menționate, cât și a H.G. nr. 392/2014 privind aprobarea elementelor tehnice și modalitatea de stabilire a despăgubirilor pentru persoanele fizice care au constituit depozite la Casa de Economii și Consemnațiuni C.E.C. – S.A. în vederea achiziționării de autoturisme, precum și pentru punerea în executare a hotărârilor judecătorești.

În aceste condiții, în baza prevederilor Legii nr. 9/28.02.2014 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 156/2007 şi a Hotărârii Guvernului nr. 392/2014, cu completările ulterioare, între Ministerul Finanțelor și BRD Groupe Société Générale – S.A. a fost încheiată o convenție, al cărui obiect l-a constituit derularea unei emisiuni a unui titlu de stat, lansată de Ministerul Finanțelor pe numele  BRD Groupe Société Générale – S.A., în vederea despăgubirii deponentului care, conform HG 392/2014, face parte din categoria deponenților ce au constituit depozite în vederea achiziționării unui autoturism la Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. – S.A. anterior anului 1990 și ulterior le-au transferat la B.R.D. Groupe Société Générale – S.A.”, a răspuns Ministerul Finanțelor.

Cum era de așteptat, așa cum prevede legea, nici BRD, nici Ministerul Finanțelor nu au putut da detalii despre deponentul despăgubit prin Ordinul nr. 476/2025.

Prima Dacie produsă în România împlinește în august 57 de ani

Pornind de la imaginile de arhivă publicate pe platforma Fototeca online a comunismului românesc, reportajele televiziunii publice de la acea dată, dar și pe baza informațiilor furnizate de reprezentanții producătorului de automobile și a documentelor citate de publicații academice, Gândul a recreat contextul lansării primului model sub brandul Dacia, dar și soarta acestuia.

Pe 20 august 1968, Nicolae Ceaușescu tăia panglica inaugurală a Uzinei de Autoturisme din Piteşti – Colibași, azi Mioveni, și se urca la volanul primei mașini fabricate în România sub licența Renault, care a primit numele de Dacia 1100.

„Nicolae Ceauşescu la volanul primului autoturism Dacia 1100, cu prilejul vizitei de lucru a conducătorilor de partid şi de stat la Uzina de autoturisme Piteşti (20 august 1968)” este fotografia din Fototeca online a comunismului românesc în care apare primul autoturism sub această marcă.

Potrivit informațiilor primite de la reprezentanții Dacia, primele vehicule de preserie au fost fabricate în ziua de 3 august 1968, cu aproape trei săptămâni înaintea inaugurării Uzinei de Autoturisme Pitești, care a avut loc în data de 20 august, în prezența lui Nicolae Ceaușescu.

Primul vehicul de serie, cel în care este fotografiat Ceaușescu, i-a fost oferit acestuia drept cadou din partea colectivului de muncitori ai uzinei”, au spus reprezentanții Dacia, pentru Gândul.

Modelul Dacia 1100, primul fabricat la Uzina de Autoturisme Pitești, a fost produs între 1968 și începutul anului 1972, după licența modelului Renault R8, producția totală depășind cu puțin 37.000 de unități.


CITEȘTE ȘI:

Cum a făcut CEAUȘESCU probele cu primul tren de METROU. Dezvăluirile mecanicului care a condus cu dictatorii în cabină: ”Nu v-ați făcut treaba!”

Povestea necunoscută a metroului bucureștean, spusă de inginerul ales de Ceaușescu să-l construiască: „La Gara de Nord avem o altă stație dedesubt umplută cu pământ”

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.