Parlamentul continuă dezbaterile asupra Legii BUGETULUI pentru 2025, după o zi maraton de audieri. Votul final este programat pentru joi

0
1
parlamentul-continua-dezbaterile-asupra-legii-bugetului-pentru-2025,-dupa-o-zi-maraton-de-audieri.-votul-final-este-programat-pentru-joi
Parlamentul continuă dezbaterile asupra Legii BUGETULUI pentru 2025, după o zi maraton de audieri. Votul final este programat pentru joi

Parlamentul continuă miercuri discuțiile pe marginea proiectului de buget pentru 2025, în cadrul ședinței comisiilor reunite de buget-finanțe, care începe la ora 10:30.

După o zi maraton de audieri, în care fiecare ministru și-a prezentat bugetul instituției pe care o conduce, procesul continuă și miercuri.

Votul final asupra legii bugetului este programat joi, iar comisiile de buget au termen până miercuri, la ora 13:00, pentru a depune rapoartele comune.

Vezi proiectul Legii Bugetului de stat pe 2025 – AICI

Ținta Guvernului: Menținerea deficitului la 7%

După dezbaterile de marți, ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, a declarat că obiectivul principal pentru 2025 este păstrarea deficitului bugetar la 7%, printr-un control strict al cheltuielilor și printr-o estimare prudentă a veniturilor.

„Economia României este o economie solidă, este în continuă creștere și pe această economie solidă se bazează și bugetul. Obiectivul primordial pentru noi pe 2025 este menținerea deficitului de 7%, pe de o parte, prin reducerea și ținerea sub control a cheltuielilor. Pe partea cealaltă, printr-o prognoză prudentă de majorare a veniturilor pe 2025. Cred că este posibil. Sunt convins că alături de colegii noștri din ministerele de resort și de la ANAF, Vamă și celelalte instituții care aduc venituri la bugetul general consolidat sau la bugetele locale, putem să realizăm acest obiectiv”, a precizat ministrul Finanțelor.

Fără creșteri de taxe

În ceea ce privește sistemul fiscal, Tánczos Barna a subliniat că nu sunt prevăzute creșteri de taxe în 2025 și că bugetul a fost construit pe baza impozitelor și taxelor aflate deja în vigoare.

„Calculele sunt făcute pe impozitele și taxele aflate în vigoare acum și în bugetul anului 2025 nu există spațiu pentru indexări, indexarea salariilor și pensiilor. La acest capitol ne-am asigurat că putem plăti salariile și pensiile la nivelul anului 2024. Este o o chestiune foarte importantă, pentru că orice exagerare ar putea să genereze dezechilibre care să pună în pericol inclusiv aceste plăți. Deci, plătim salariile, plătim pensiile la nivelul anului 2024. Nu avem acum spațiul fiscal pentru indexări”, a afirmat ministrul.

Ajutoarele one-off pentru pensionari, în așteptare

În ceea ce privește ajutoarele one-off pentru pensionari, Tánczos Barna a precizat că suma totală prevăzută în buget este de 2 miliarde de lei, însă nu există detalii despre modul în care vor fi alocate aceste fonduri.

„Nu avem detalii de la Ministerul Muncii și nu avem niciun detaliu nici cu privire la tranșe, nici cu privire la plafoane, nici ca plată. Deci așteptăm o săptămână, două, câteva săptămâni după aprobarea bugetului și sper să primim propunerea de la Ministerul Muncii”, a explicat acesta.

„În momentul în care legea bugetului va fi aprobată și va intra în vigoare, Ministerul Muncii va elabora acest nou act normativ care va permite acest tip de ajutoare one-off”, a declarat și ministrul Simona Bucura Oprescu, după dezbaterile pe legea bugetului din comisiile de specialitate.

Cum arată bugetul pe 2025?

Conform proiectului de lege, bugetul de stat pentru 2025 prevede:
📌 Venituri: 357,8 miliarde lei
📌 Cheltuieli: 500 miliarde lei (credite bugetare)
📌 Deficit: 142,2 miliarde lei

Conform unui comunicat al guvernului, bugetul pentru anul în curs a fost elaborat având în vedere următorii parametrii macro-economici:

  • „Creșterea economică prognozată este de 2,5%, în concordanță cu “Planul bugetar-structural național pe termen mediu (2025 – 2031)” și va fi susținută, în principal, de investiții pe partea cererii și de servicii și construcții pe partea ofertei.
  • Produsul Intern Brut este estimat la 1.912,6 miliarde lei, în condițiile unui deflator de 5,8%.
  • Câștigul salarial mediu net lunar este prognozat să se majoreze cu 6,1% și include majorarea salariului minim brut de la 1 ianuarie 2025.
  • Numărul mediu de salariați continuă trendul ascendent și se va majora în anul 2025 cu 1,2% față de anul precedent, depășind cu peste 300.000 persoane nivelul din 2019.
  • Inflația, respectiv creșterea indicelui prețurilor de consum, va avea un ritm descrescător, așteptându-se să atingă un nivel de 3,8% la sfârșitul anului și o rată medie anuală de 4,4%.
  • Deficitul bugetar va avea un trend descrescător, respectiv încadrarea în ținta de 7% din PIB”.

Sursa FOTO: Alexandra Pandrea (Gândul)


CITEȘTE ȘI:

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.