Agenţia de spionaj intern a Germaniei atrage atenţia că cel mai mare partid de opoziţie, AfD, atrage tot mai mulţi extremiști de dreapta în rândurile sale.
Liderii AfD au reuşit să atragă tot mai mulţi membri în partidul de extremă dreapta. FOTO: EPA-EFE
În timp ce zeci de mii de cetăţeni ies în stradă pentru a cere interzicerea AfD, cel mai mare partid de opoziţie din Germania, aşa cum s-a întâmplat şi în luna mai, gruparea politică de extremă dreapta reuşeşte să coopteze noi adepţi, îngroşându-şi rândurile.
Potrivit unui raport anual al agenției de spionaj intern, citat marţi de Reuters, Alternativa pentru Germania (AfD) s-a dezvoltat spectaculos ca număr de membri anul trecut, concomitent cu o creștere a infracționalității motivate de extremism. Astfel, partidul de extremă dreapta a crescut cu 77% în 2024, ajungând la 20.000 de membri.
Luna trecută, serviciile de informații interne ale Germaniei au clasificat AfD ca fiind un partid „extremist de dreapta”, ceea ce înseamnă că acesta ar putea reprezenta o amenințare la adresa ordinii democratice şi le-ar permite să supravegheze cu mai multă atenţie acest partid. După câteva zile, însă, autoritățile au suspendat temporar această decizie, în așteptarea unei hotărâri a justiției, după ce AfD a contestat clasificarea în instanță.
AfD a fost clasificat de agenţie ca „extremist”, pe baza unui raport de aproximativ 1.100 de pagini întocmit de experți, ceea ce îi permite să intensifice supravegherea AfD, dar partidul a contestat această decizie în justiție.
Alternativa pentru Germania adoptă frecvent poziții xenofobe și anti-musulmane, susţinând că migranții provenind în special din țări majoritar islamice sunt incompatibili cu civilizaţia şi cultura germană, ei având nativ comportamente infracţionale.
De asemenea, pe parcursul campaniei electorale, liderii AfD au avut numeroase discursuri considerate atacuri la adresa constituției, iar partidul a acceptat aceste derapaje, fără a le sancţiona. În acest sens, agenția de spionaj intern a Germaniei l-a citat pe liderul AfD din Turingia, Bjoern Hoecke, care, într-un eveniment de campanie din august, a spus că alegerile ar putea „duce la prăbușirea sistemului cartelului de partide” și „în sfârșit să aducă ceva ce este o adevărată democrație”.
În acest context, raportul subliniază că, odată cu expansiunea AfD, anul trecut infracționalitatea motivată de extremismul de dreapta în Germania a crescut cu 47,4%, inclusiv 6 tentative de omor, față de 4 în 2023, și 23 de cazuri de incendieri, față de 16 în 2023.