Percheziţii simultane în patru judeţe, într-un dosar de fraudă cu deșeuri reciclabile. Prejudiciul estimat: peste 21 de milioane de lei

0
6
perchezitii-simultane-in-patru-judete,-intr-un-dosar-de-frauda-cu-deseuri-reciclabile.-prejudiciul-estimat:-peste-21-de-milioane-de-lei
Percheziţii simultane în patru judeţe, într-un dosar de fraudă cu deșeuri reciclabile. Prejudiciul estimat: peste 21 de milioane de lei

Procurorii DIICOT și polițiștii de la Crimă Organizată au descins în Gorj, Mehedinți, Dolj și Ilfov, într-un dosar complex de fraudă cu deșeuri reciclabile în care sumt implicate mai multe persoane şi firme.

Percheziţii simultane în patru judeţe. FOTO: DIICOT

În cursul zilei de marți, 11 iunie, procurorii DIICOT Gorj, în colaborare cu polițiștii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Gorj, au făcut 13 perecheziţii de amploare la persoane şi firme implicate în raportarea fictivă de deșeuri reciclabile, în scopul obținerii ilegale de fonduri de la organizațiile responsabile cu îndeplinirea obligațiilor de reciclare ale producătorilor (OIREP-uri).

Sursă video: DIICOT

Perchezițiile s-au desfășurat simultan în județele Gorj, Mehedinți, Dolj și Ilfov, în baza unui dosar penal care vizează comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune și spălare de bani. Procurorii susțin că cinci persoane au sprijinit activitatea grupului, activ încă din 2021, și că activitatea ilegală a continuat până în luna iunie a anului trecut.

„Din cercetările efectuate a reieșit că, în perioada 2021 – iunie 2024, cinci făptuitori au sprijinit un grup infracțional organizat, constituit în anul 2021 (destructurat în luna iunie 2024) în scopul obținerii, în mod fraudulos, a unor sume importante de bani de la mai multe O.I.R.E.P.-uri (Organizații de Îndeplinire a Răspunderii Extinse a Producătorilor) prin raportarea unor cantități fictive de deșeuri provenite din ambalaje, presupus reciclate/valorificate”, spun procurorii.

Potrivit anchetatorilor, gruparea a reușit să inducă în eroare OIREP-urile prin raportarea unor cantități inexistente de deșeuri reciclate sau valorificate, iar acestea, fără vinovăţi, au transmis mai departe datele către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), evitând astfel plata taxei legale de 2 lei/kg pentru deșeurile nereciclate.

Concret este vorba despre mai multe persoane şi firme car au falsificat documente financiar-contabile pentru a crea aparența legalității. În baza acestor documente, firmele controlate de grup transmiteau raportări fictive către OIREP-uri, contribuind astfel la crearea unei aparente conformități cu obligațiile de reciclare.

Valoarea totală a prejudiciului cauzat este estimată la peste 21 de milioane de lei (21.139.080 lei), potrivit  DIICOT.

Audierile suspecților au loc la sediul Biroului Teritorial Gorj al DIICOT.