Planul economic al lui Nicuşor Dan: „Trebuie să recâștigăm încrederea piețelor financiare, a pieței private”

0
2
planul-economic-al-lui-nicusor-dan:-„trebuie-sa-recastigam-increderea-pietelor-financiare,-a-pietei-private”
Planul economic al lui Nicuşor Dan: „Trebuie să recâștigăm încrederea piețelor financiare, a pieței private”

Nicușor Dan consideră că deficitul bugetar uriaş al României ar putea fi gestionat pe modelul aplicat de el la Primăria Bucureşti, pe care a preluat-o cu o datorie de 3 miliarde de lei.

Nicuşor Dan dă exemplu primăria Bucureşti. Foto: Inquam/Flaviu Buboi

Invitat în cadrul unei emisiuni la România TV, Nicușor Dan, primar al Capitalei şi candidat în turul al doilea al algerilor prezidenţiale, crede că experiența sa în gestionarea crizei financiare de la nivelul municipalității poate oferi un model de redresare economică aplicabil și la scară națională. El spune că, la preluarea mandatului, Primăria București avea o datorie curentă de 3 miliarde de lei, în condițiile unui buget anual de 4 miliarde, şi că a găsit soluţiile pentru a ieşi din impasul financiar.

„Deficitul nu e o noțiune abstractă. Deficit înseamnă inflație, iar inflație înseamnă că oamenii plătesc mai mult și când le vin facturile, și când merg la piață… (…) La primărie, am găsit o datorie curentă de trei miliarde de lei, care trebuiau plătiți atunci, față de patru miliarde, toți banii pe anul respectiv”, a spus el, explicând faptul că în momentul de faţă a reuşit să recâştige încrederea băncilor, care sunt dispuse să împrumute instituţia chiar cu dublul sumei solicitate.

El a subliniat că deficitul bugetar are consecințe directe asupra populației, în special prin inflație, și a enumerat patru direcții principale pentru corectarea dezechilibrelor economice:

– combaterea marii evaziuni fiscale,

– atragerea fondurilor europene,

– reducerea cheltuielilor statului

– creșterea eficienței instituționale.

„Noi trebuie să recâștigăm încrederea piețelor financiare, a pieței private. Trebuie să avem o plajă de predictibilitate astfel încât un investitor care va veni să știe că taxele pe care le plătește acum vor fi aceleași și peste un an, și peste doi ani”, a ţinut el să puncteze.

Aşadar, el exclude a exclus posibilitatea majorării taxelor, menționând că stabilitatea acestora este esențială pentru menținerea încrederii mediului privat, dar printre măsurile propuse se numără și o restructurare a aparatului bugetar, descrisă drept „dureroasă, dar necesară”.