
Secretarul de Stat al SUA, Marco Rubio, va transmite o nouă avertizare aliaților europeni în cadrul unei întâlniri a miniștrilor de externe NATO ce va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni, solicitând țărilor europene să mențină comenzile de arme americane, potrivit unui raport recent, citat de Newsweek. Rubio va fi la Bruxelles în perioada 3-5 aprilie.
Avioane F 35 americane/FOTO:EPA/EFE
Administrația Trump a cerut statelor membre NATO din Europa să crească semnificativ cheltuielile de apărare, în contextul în care SUA se concentrează din ce în ce mai mult pe zona Indo-Pacificului, ignorând, în mod indirect, interesele europene. Oficialii europeni, atât public, cât și în privat, sunt de acord că Europa trebuie să facă mai mult pentru a-și asigura propria apărare, având îndoieli tot mai mari cu privire la cât de încredere mai sunt SUA, care, în trecut, au furnizat majoritatea celor mai scumpe capabilități militare ale continentului.
Inițiativele europene de a spori cheltuielile de apărare, în linie cu insistențele Statelor Unite, au urmărit să sprijine industria europeană, pregătind terenul pentru un complex militar-industrial european mai puternic. Rămâne totuși neclar cât de mult se va îndepărta Europa de la industria de apărare a SUA și cum ar putea atitudinea administrației Trump să afecteze gigantii apărării americani.
Reuters a relatat miercuri,2 aprilie, citând cinci surse anonime, că oficialii americani i-au informat deja pe aliații europeni că doresc ca țările europene să continue să cumpere arme americane.
Un oficial din Departamentul de Stat al SUA a declarat pentru agenția de știri că Rubio va discuta și poziția americană privind comenzile de arme europene de la companii americane în cadrul vizitei sale la Bruxelles. „Este un subiect pe care secretarul l-a ridicat și pe care îl va ridica în continuare”, a spus oficialul sub anonimat.
”Sunt supărați din cauza planului ReArm și a faptului că SUA sunt excluse”, a declarat o sursă europeană de rang înalt pentru Reuters.
Luna trecută, Comisia Europeană a dezvăluit planul ReArm Europe, menit să facă mai ușor pentru statele membre ale UE să investească în apărare. Comisia Europeană a afirmat că propunerea multi-stratificată va elibera mai mult de 860 de miliarde de dolari pentru investiții militare și va oferi statelor acces la aproximativ 160 de miliarde de dolari în împrumuturi susținute de UE pentru „creșterea capacităților lor de apărare prin achiziții comune”.
Majorările în cheltuielile de apărare vor prioritiza producția europeană
UE a spus că majorările în cheltuielile de apărare vor prioritiza producția europeană, generând „beneficii economice” pentru statele membre. Conform planului, țările europene vor găzdui „fabricați și linii de producție noi, esențiale pentru crearea de locuri de muncă în Europa”. Eforturile de înarmare se vor concentra pe rachete de apărare antiaeriană, muniție de artilerie și sistemele pentru lansarea acestora, precum și pe drone și războiul împotriva dronelor, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Un oficial european a declarat pentru Newsweek că există o oarecare reticență de a renunța complet la achiziționarea de arme americane, dar există o dorință clară de a cumpăra alternative europene ori de câte ori este posibil, tratând achizițiile „caz cu caz”.
Acesta a subliniat proiecte europene, precum dezvoltarea sistemului de apărare aeriană IRIS-T, care a avut performanțe „foarte convingătoare” în Ucraina. Aceasta ar putea fi o alternativă viabilă la cerutul și căutatul sistem Patriot de apărare antiaeriană din SUA, a sugerat oficialul.
„Nu totul este înlocuibil”
Un alt oficial european a spus pentru Newsweek că „nu totul este înlocuibil” atunci când se caută alternative la echipamentele americane.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a făcut apel pentru ca statele europene să opteze pentru achiziții continentale. „Intenția mea este să conving statele europene care s-au obișnuit să cumpere american să aleagă soluțiile europene”, a declarat Macron pentru presa franceză în martie.
„Celor care cumpără Patriot le vom oferi noul sistem franco-italian SAMP/T de generație nouă”, a spus Macron, referindu-se la un sistem de apărare antiaeriană pe care guvernul francez l-a descris ca un „sistem complet european”. Însă, SAMP-T a avut dificultăți în interceptarea atacurilor cu rachete balistice atunci când a fost utilizat în Ucraina, a scrie anterior „Wall Street Journal“.
Statele Unite sunt cel mai mare exportator de arme la nivel global în ultimii patru ani, având o cotă de 43% din exporturile mondiale de armament, se arată într-un raport publicat de Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) în martie.
Continuarea achiziționării de arme americane ar reprezenta o legătură economică între SUA și Europa, ceea ce ar putea atrage un Trump oarecum imprevizibil, dar orientat spre afaceri, spun unii.
Un oficial european a spus că SUA ar fi fost „supărate” din cauza mișcărilor europene de a sprijini industria locală, dar chiar și fără îndoielile privind fiabilitatea SUA, Europa ar trebui totuși să-și construiască propria industrie de apărare.
Preocupare tot mai mare că armatele europene ar putea fi restricționate în utilizarea armelor americane de către Washington
Oficialul a subliniat o preocupare tot mai mare că armatele europene ar putea fi restricționate în utilizarea armelor americane de către Washington, având în vedere restricțiile impuse Ucrainei asupra utilizării armelor occidentale împotriva Rusiei, cum ar fi ATACMS, rachetele cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA.
Mulți aliați ai SUA sunt în procesul de a primi comenzile de avioane F-35, singura opțiune reală pentru un avion de vânătoare stealth de generație a cincea pe piața NATO.
S-a speculat că aeronavele ar conține un „buton de distrugere” încorporat, care ar putea fi folosit de Casa Albă pentru a controla aeronavele achiziționate și operate de țările aliate.
Experții și oficialii au redus aceste preocupări, dar au recunoscut că SUA ar putea avea un impact semnificativ asupra modului în care aceste aeronave ar putea opera, în cazul în care ar alege să influențeze actualizările software-ului sau accesul la informațiile de intelligence.
Acest aspect este, fără îndoială, un subiect delicat pentru oficialii europeni, după ce administrația Trump a suspendat temporar accesul Ucrainei la informații derivate din SUA luna trecută, într-o încercare aparentă de a forța Kievul să negocieze un acord de încetare a focului.
Canada analizează în prezent planurile sale de achiziționare a F-35, deși „nu anulează” acordul deocamdată, a declarat, marți, 1 aprilie, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Ottawa pentru Newsweek. Guvernul anterior al Portugaliei a încurajat, de asemenea, o reevaluare a achizițiilor sale de F-35.
Nu este încă prea clar cum vor proceda statele membre NATO din Europa între dorința de a păstra SUA alături, optând pentru echipamente americane de înaltă tehnologie, și consolidarea industriei proprii a Europei.