La reuniunea Consiliului European, cei 27 de lideri ai UE și-au exprimat sprijinul ferm pentru decizia Chișinăului de a adera la Uniune. Cu toate acestea, Rusia va încerca să interfereze acest parcurs, influențând alegerile parlamentare din luna septembrie a acestui an.
Chișinăul, terenul de testare a mașinăriei de dezinformare a Moscovei. FOTO: Arhivă
Toamna aceasta se anunță intensă nu doar pe câmpurile de luptă ale războiului ruso-ucrainean, ci și pe fronturile războiului hibrid purtat de Kremlin împotriva Occidentului. Alegerile parlamentare din Republica Moldova vor reprezenta una dintre cele mai decisive confruntări din acest război hibrid. O victorie a unei poziții eurosceptice ar putea încetini semnificativ sau chiar deraia complet parcursul european al Moldovei, conform ,,The Moscow Times”.
Focalizarea intensă a propagandiștilor ruși asupra Chișinăului a devenit evidentă în timpul alegerilor prezidențiale din 2024. Primul tur de scrutin, care a coincis cu referendumul privind integrarea europeană, este extrem de relevant în acest sens.
Dintre cele 482 de surse care au relatat despre alegerile din Republica Moldova în timpul procesului electoral, 150 de canale de Telegram au fost compromise. Activitatea acestora a fost direct legată de Kremlin, care a urmărit influențarea mass-mediei prin campanii de dezinformare și încercări de manipulare a opiniei publice. Practic, o treime din sursele care au informat despre alegerile prezidențiale din țara vecină au fost nesigure.
Monitorizările campaniilor similare de influență realizate în perioada 2024–2025 de Institutul pentru Studiul Conflictelor și Analiza Rusiei (ICAR) arată că sursele compromise și afiliate Moscovei au avut o activitate mult mai intensă decât în alte operațiuni de influență politică.
Parlament pro-rus
Rusia are toate motivele să încerce, cel puțin, să încetinească procesul de aderare a Republicii Moldova la UE. Dacă reușește să impună un Parlament marionetă, va începe implementarea așa-numitului „scenariu georgian.” În timp ce Rusia se luptă, fără succes, să transforme Ucraina într-un stat marionetă, precum Belarus, divizarea și destabilizarea Chișinăului, așa cum a procedat în cazul Tbilisi, rămân obiectivele sale.
Gravitatea angajamentului Kremlinului și resursele substanțiale alocate acestui efort au fost evidențiate în urma a două luni de monitorizare a peisajului preelectoral din Republica Moldova.
În perioada 15 aprilie- 15 iunie 2025, ICAR a colaborat cu partenerii moldoveni de la Comunitatea Watchdog.md pentru realizarea a nouă sesiuni săptămânale de monitorizare a tentativelor propagandei ruse de a deturna procesul electoral din Moldova și de a influența politica internă a țării.
Scopul monitorizării a fost identificarea principalelor narațiuni propagandistice și a actorilor proeminenți care deformează realitatea politică din Moldova în favoarea agendei Kremlinului. Cercetătorii au colectat date de pe canale rusești de Telegram, utilizând instrumente automatizate bazate pe inteligență artificială, completate de analiză manuală.
Concluzia principală a raportului ICAR este că Moscova finanțează simultan mai multe proiecte politice pentru a-și maximiza șansele de a obține un Parlament pro-rus în toamna acestui an. Aceste operațiuni i-au vizat pe foștii președinți Vladimir Voronin și Igor Dodon, pe ex-premierul Vasile Tarlev, pe fostul procuror anticorupție Victoria Furtună și chiar pe primarul Chișinăului, Ion Ceban, aparent pro-european.
Ilan Șor, oligarhul fugar și arhitectul ,,furtului miliardului”, joacă un rol central în coordonarea figurilor pro-ruse de opoziție. A fost extrem de activ pe toată durata monitorizării ICAR, comentând aproape fiecare eveniment semnificativ și amplificând principalele narațiuni rusești.
A doua concluzie este că Rusia este pregătită să escaladeze presiunea asupra Republicii Moldova, activând noi puncte sensibile și, posibil, declanșând destabilizări regionale. Deși regiunea separatistă Transnistria rămâne levierul tradițional al Moscovei, Kremlinul și-a diversificat abordarea, transformând Găgăuzia într-un nou punct fierbinte.
În perioada monitorizată, instituțiile media compromise au promovat-o activ pe Evghenia Guțul, bașcana Găgăuziei. Autoritățile moldovene o anchetează pentru finanțarea ilegală a fostului partid Șor, dar propaganda rusă prezintă ancheta ca pe o dovadă a intenției Chișinăului de a elimina autonomia Găgăuziei și de a reprima opoziția. Raportul ICAR a constatat că Moscova depune un efort sistematic și consistent pentru a promova aceste narațiuni.
Mai mult, Rusia escaladează tensiunile exploatând temerile moldovenilor privind un posibil război, promovând ideea „protejării Găgăuziei” și trasând paralele cu atacul asupra Ucrainei, justificat de Kremlin prin „apărarea poporului din Donbas.” Monitorizările alegerilor din Republica Moldova și Georgia din 2024, precum și ale celor din România în 2025, arată că aceasta este una dintre tacticile preferate ale propagandei ruse pentru influențarea politicii externe. Moscova va recurge, cu siguranță, la această strategie în toamna acestui an, când vor avea loc alegerile parlamentare din țara vecină.
Raportul mai arată că propagandiștii ruși încearcă să consolideze euroscepticismul în societatea moldovenească și să submineze încrederea populației în instituțiile democratice. Canalele pro-ruse pun accentul pe beneficii concrete și imediate ale unei alianțe cu Rusia, precum prețuri mai mici la resurse energetice.
Obiectivul principal al Moscovei rămâne încetinirea ritmului alert al Moldovei spre aderarea la UE. Acest lucru este crucial și ar demonstra lumii întregi că Kremlinul își poate atinge obiectivele fără a recurge la agresiune militară. Războiul hibrid dus de Rusia este menit să contrasteze cu distrugerile provocate de armata rusă în Ucraina. Chișinăul și Kievul au început concomitent procesul de aderare la UE, iar progresul lor părea de neoprit până la intervenția Moscovei.
Experiment pentru Kremlin
Chișinăul este și un teren de testare pentru posibilele viitoare ținte ale Moscovei. Aceleași strategii nu mai pot fi aplicate în Ucraina, unde nu sunt organizate alegeri și unde nu mai există posibilitatea promovării unor politicieni pro-ruși, ca înainte de 2022. De asemenea, populația nu mai poate fi speriată cu perspectiva unui război, acesta fiind deja o realitate.
Moscova urmărește, de asemenea, subminarea legăturilor tot mai strânse ale Ucrainei cu Occidentul, țintind regimuri corupte din interiorul UE, în special prin Viktor Orban, premierul Ungariei. Orban se opune deschis aderării Ucrainei la UE și blochează constant adoptarea unor sancțiuni substanțiale împotriva Rusiei. Un aliat constant este și premierul Slovaciei, Robert Fico, însă acesta nu manifestă același nivel de sfidare precum pro-rusul Orban.
Deși sondajele arată că șansele lui Orban de a câștiga alegerile se diminuează constant, Moscova mizează în continuare pe el. Bruxelles-ul nu se grăbește să ia măsuri privind apropierea tot mai clară dintre Budapesta și Moscova. Oficialii europeni speră că „problema ungară” se va rezolva de la sine în timpul alegerilor din anul viitor, care ar putea aduce un guvern pro-european. Kremlinul este conștient de acest lucru, ceea ce face ca interferența Rusiei în alegerile din Ungaria să fie aproape inevitabilă, potrivit sursei media.