Expulzarea imigranților ilegali a fost un element central al campaniei electorale a lui Donald Trump, însă detaliile cu privire la modalitatea în care intenționează să-și atingă obiectivul de a deporta până la 20 de milioane de oameni de pe teritoriul SUA au rămas în mare parte necunoscute, relatează Daily Mail.
Migranți la granița între SUA și Mexic FOTO SHUTTERSTOCK
Persoane din cercul apropiat al lui Trump au relatat că planurile sale privind imigrația ilegală s-au aflat în fruntea discuțiilor care s-au purtat la Mar-a-Lago, reședința sa din Florida, în zilele de după victoria sa zdrobitoare în alegeri.
„Donald se pregătește pentru o serie de măsuri împotriva imigranților ilegali, despre care spune că vor provoca „șoc și groază”. A-i da afară pe migranții fără a fost pilonul candidaturii sale la Casa Albă și știe că oamenii se așteaptă la acțiune din prima zi. O vor primi”, a spus un avocat familiarizat cu discuțiile.
Această sursă susține că Trump va semna imediat ce va prelua mandatul o serie de ordine executive, dintre care cea mai radicală va fi închiderea frontierei.
Invocând o criză a imigrației, el va închide temporar granița sudică pentru a le oferi oficialilor posibilitatea de a rezolva un număr uriaș de cazuri în așteptare.
Trump susține că administrația Joe Biden a permis unui număr de peste 10 milioane de persoane să intre ilegal în SUA, fapt care a ridicat numărul total de imigranți ilegali la 20 de milioane.
Astfel, există planuri de sporire semnificativă a numărului de ofițeri înarmați călare ce patrulează pe terenul accidentat din apropierea graniței între SUA și Mexic.
„Primul pas” al programului de deportare este luarea în vizor a imigranților fără acte având legături cu bandele criminale.
A fost supranumită „Operațiunea Aurora”, după orașul din Colorado în care membrii nemiloasei bande stradale venezuelene Tren de Aragua au transformat complexele de apartamente în baze pentru traficul de droguri și prostituție.
Trump plănuiește să invoce legea din 1798 Alien Enemies Act, care conferă președinților autoritatea de a reține și deporta cetățeni din „națiunile ostile” pe timp de război și conflict. Legea a fost folosită pentru a legitima construirea de lagăre de internare japoneze în timpul celui de-al doilea război mondial.
Potrivit celor familiarizați cu planurile lui Trump, el îi va viza pe cei 700.000 de venezueleni, haitiani, cubanezi și nicaraguani pe care i-a catalogat drept „criminali din țări care ne urăsc”, cărora li s-a permis să rămână în SUA în cadrul unui program de eliberare condiționată a administrației Biden.
Iar în eventualitatea în care aceste țări ar refuza să primească înapoi membrii bandelor violente, Trump poate opri ajutoarele și interzice intrarea în SUA a călătorilor proveniți din acestea, chiar și cu vize de turist.
„Pasul doi” este expulzarea a peste un milion de persoane ale căror cereri de a rămâne în SUA au fost respinse și care se află pe lista de deportare.
Apoi, identificarea și reținerea a milioanelor de imigranți ilegali rămase va începe ca parte a „Pasului trei”. Locurile de muncă, inclusiv fermele și fabricile de ambalare a cărnii, vor fi supuse raidurilor (sau „activităților țintite de aplicare a legii”) – în ceea ce Uniunea Americană pentru Libertăți Civile numește o acțiune „neconstituțională și neamericană”.
Migranții vor fi duși în „centre de reținere” înainte ca deportarea lor să fie accelerată
Experții spun că costul primilor doi pași ar putea ajunge la 300 de miliarde de dolari, iar costul expulzării fiecărui străin ilegal – ceea ce chiar și Trump recunoaște în mod privat că ar fi imposibil – ar putea ajunge la un trilion de dolari.
Trump ar lua în considerare desfășurarea armatei și a Gărzii Naționale pentru a construi „orașe cu corturi” pe teren federal liber, inclusiv proprietăți aparținând școlilor și închisorilor.
El va reintroduce Legea „Rămâneți în Mexic”, care îi va obliga pe potențialii imigranți – mai ales din America Centrală și de Sud, dar din ce în ce mai mult din China și Europa de Est – să rămână de partea cealaltă a graniței sudice în timp ce cererile lor de viză sunt procesate.
Ronald Vitiello a fost director al Serviciului de Imigrare și Vămil (ICE) în timpul primului mandat al lui Trump. Predecesorul său a fost Tom Homan, omul uns acum de Trump drept „țarul său pentru frontieră”.
Vitiello a declarat pentru Mail On Sunday: „Nu ne-am gândi la deportarea a 20 de milioane de oameni dacă ei [democrații] nu i-ar lăsa pe toți să intre… Punerea în aplicare legii este dificilă, costisitoare și riscantă pentru operatorii din prima linie, dar necesară.
ICE va fi obligat să găsească oameni care nu vor să fie găsiți, să planifice arestarea și custodia în siguranță, să găsească un loc în care aceștia locuiască, să aibă parte de un proces echitabil în instanță, precum și logistica necesară pentru a-i putea trimite acasă”.
Cum va proceda Trump?
Trump ar intenționa să unească ICE și Border Patrol – agenția federală de aplicare a legii – într-o organizație de 88.000 de oameni și să investească milioane de dolari în finanțare centrală pentru a angaja 40.000 de agenți și 8.000 de judecători suplimentari pentru a accelera expulzările.
Ira Mehlman, de la Federația Americană pentru Reforma Imigrației (FAIR), ar consilia viitoarea administrație Trump în acest sens.
„Sunt aproximativ 647.000 de persoane cu antecedente penale cărora li s-a permis intrarea în Statele Unite. Dintre acestea, 435.000 au condamnări, inclusiv 13.000 pentru crimă”, a spus el.
Cum îi vor găsi autoritățile pe cei care nu vor să fie găsiți?
„Este ca și cu oricare infractor”, a spus o sursă din forțele de aplicare a legii. „Le țintim casele, oamenii care îi susțin financiar. Acești oameni nu sunt savanți. Dacă punem presiune asupra familiilor lor, în nouă din zece cazuri funcționează.
Mehlman a apărat raidurile asupra afacerilor spunând: „Guvernul va urmări angajatorii care angajează imigranți ilegali. Au licențe de afaceri și active. Intri acolo, arestezi angajații pentru încălcarea legii și trimiți un mesaj foarte clar.
„Concurența lor, care ar putea face același lucru, s-ar putea gândi atunci „Nu vreau să risc asta” și va înceta să mai angajeze imigranți ilegali”.
Avocatul care a vorbit cu echipa lui Trump a spus despre expulzările care ar despărți părinții de copiii lor: „Trebuie să vă amintiți că președintele Obama a deportat cinci milioane de oameni, dar nimeni nu vorbește despre asta pentru că este democrat”.
În timpul mandatului Obama, observă el, au fost construite pentru prima dată adăposturi împrejmuite în centrele de deportare. „Președintele Trump are o echipă profesionistă în jurul lui”, spune avocatul. „Cei mai buni. Ei lucrează la acest plan de imigrare de ani de zile.
Și, aspectul poate cel important, Trump „are mandatul poporului”.
El insistă că președintele ales nu este împotriva imigrației, subliniind că Trump este căsătorit cu Melania, o slovenă-americană; prima lui soție Ivana s-a născut în fosta Cehoslovacie; iar Elon Musk, „cel mai bun prieten al lui”, este originar din Africa de Sud.
„Vrea să facă din nou visul american realizabil, dar numai pentru oamenii care au dreptul legal de a fi aici”, spune el.
Totodată, Trump explorează ideea de plătească „țări terțe sigure” pentru a primi solicitanți non-violenti în timp ce vizele lor sunt procesate.
Sursa citată a spus: „Trump nu este un monstru. El înțelege că mulți solicitanți de azil se pot confrunta cu moartea dacă sunt obligați să se întoarcă în țara de origine. Vor exista țări terțe sigure care îi vor găzdui acești oameni la un anumit cost pentru contribuabilii din SUA. Dar ei vor fi excepția, nu regula”
Uniunea Americană pentru Libertăți Civile a strâns o echipă de avocați pentru a lupta împotriva deportărilor, în timp ce guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, spune că apărătorii publici vor fi disponibili pentru toți imigranții ilegali „pentru a se asigura că vor beneficia un proces echitabil”.
Mulți se tem că planurile lui Trump ar putea afecta grav economia SUA, ei citând adesea exemplul Floridei, unde guvernatorul Ron DeSantis a emis cele mai stricte ordine anti-imigrație ilegală din țară în urmă cu 18 luni.
În prezent, fermierii din stat se plâng că nu au suficienți oameni pentru a culege portocalele marcă înregistrată din Florida, în timp ce proprietarii de mici afaceri spun că sunt siliți să închidă pentru că americanii nu vor să facă aceste munci.
Un proprietar de restaurant a spus: „Este greu să găsești oameni care să spele vase. Studenții americani nu vor să facă asta.
Dacă Trump scapă de toți cei care fac cele mai neplăcute meserii, atunci cine le va face?”
„Se poate să existe penurie de forță de muncă la început, unele găuri în sistem”, admite avocatul apropiat de Trump. „Dar majoritatea imigranților ilegali vin aici pentru că vor să muncească, vor să-și facă o viață mai bună pentru familiile lor. Tot ce cerem este să o facă cum se cuvine”.