Politologul Cristian Pîrvulescu este de părere, potrivit Agerpres, că prezența la votul pentru Legislativ ar urma să fie destul de mare datorită plasării scrutinului între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale.
Calendarul alegerilor va produce mai multe efecte la votul pentru Legislativ FOTO Arhivă Adevărul
„Acest tip de calendar electoral este neobişnuit, iar alegerea sa nu pare deloc întâmplătoare. În primul rând datorită contagiunii şi amplificării intenţiei de vot pentru anumiţi candidaţi şi partide de la primul tur al alegerilor prezidenţiale către celelalte două tururi. Căci, de fapt, vom avea alegeri în trei tururi de scrutin”, a explicat politologul Cristian Pîrvulescu, potrivit Agerpres, preconizând că „de data aceasta, alegerile parlamentare vor avea probabil o prezenţă mai bună decât în orice alte alegeri din 2008 încoace”.
Politologul a subliniat că procentul ar putea fi între 50% și 60%, în condițiile în care, în 2020, prezenţa la scrutinul parlamentar din decembrie, în timpul pandemiei de COVID-19, a fost de 32%.
Actualul calendar intercalat al alegerilor ar urma să le aducă un premiu partidelor ai căror candidați la prezidențiale se califică în turul al doilea, între 5 şi 10% voturi mai mult în raport cu ceea ce estimează sondajele înainte de primul tur.
Preconizând, de asemenea, un efect de contagiune extremistă și populistă, după victoria lui Donald Trump, politologul a mai punctat că „oricum, toţi candidaţii importanţi la alegerile prezidenţiale din România şi toate partidele politice importante, fie cele sistem – PSD şi PNL -, fie cele anti-sistem – USR, AUR şi SOS, sunt compatibile în diferite grade cu trumpismul”, iar „liderii politici români au pariat pe Trump, nu pe Harris”.
Validarea referendumului
Politologul se așteaptă la o prezență bună la votul pentru primul tur al prezidențialelor, asemănătoare cu cea de la localele și europarlamentarele din iunie, care ar favoriza validarea referendumului în București.
„Referendumul va avea cu siguranţă un impact asupra alegerilor prezidenţiale, favorizând anumiţi candidaţi în raport cu alţii”, a mai explicat Cristian Pîrvulescu, punctând însă că „nu este deloc imposibil ca unele partide şi candidaţi la prezidenţiale să încerce, discret, să descurajeze prezenţa la referendum”, în cazul căruia preonizează că „vom vorbi despre o contagiune a alegerilor prezidenţiale asupra referendumului și viceversa”.