Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, susține ideea creării unei bănci de „reînarmare” care să ajute Europa să plătească investiția uriașă necesară în sectorul apărării ca urmare a războiului din Ucraina.
Radoslaw Sikorski/FOTO: EPA-EFE
De asemenea, Sikorski consideră această opțiune mai bun decât cele existente, printre ele numărându-se majorarea contribuțiilor naționale la bugetul UE, realocarea contribuțiilor existente, utilizarea fondurilor europene necheltuite sau emiterea de datorie comună, scrie Reuters.
Conform propunerii, banca permite participarea și altor țări decât cele UE, cum ar fi Marea Britanie, SUA, Norvegia și Japonia.
Comisia Europeană estimase că este necesar ca UE să investească în apărare 500 de miliarde de euro pe o perioadă de 10 ani. Polonia deține președenția rotativă a Consiliului UE până la finalul lui iunie, lucru care o ajută să aibă o voce mai puternică când promovează idei precum inanțarea comună a apărării
Sistemul de participare voluntară la o astfel de bancă le-ar permite statelor UE care sunt neutre, precum Austria, Irlanda, Malta sau Cipru, să evite implicarea. În plus, astfel ar putea fi evitată și o eventuală opoziție din partea Ungariei, care are o atitudine prietenoasă în privința Rusiei, au explicat diplomații UE.
„Avantajul suplimentar ar fi că ar putea fi deschisă nu numai statelor membre ale UE, ci și altor țări cu gândire similară”, a continuat ministrul polonez al afacerilor externe.
Finanțarea ar urma să vină din capitalul subscris de statele membre, dintre care 10% vor fi plătiți în avans. Diferența va fi atrasă din împrumuturi de pe piețele de capital, care ulterior vor fi rambursate de către țările participante.
Despre nevoia înarmării a vorbit luna trecută și premierul Poloniei, Donald Tusk, care a declarat că solicitarea ca statele NATO să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare să fie luată în serios.
„A trecut vremea confortului. Astăzi, dacă preşedintele SUA ne spune că e neapărat necesar ca Europa să-şi asume mai multe în asigurarea securităţii sale, trebuie să luăm asta ca pe o provocare pozitivă.
Am ascultat declaraţiile de pe celălalt mal al oceanului şi m-am gândit că Europa nu trebuie să fie deranjată„, a adăugat prim-ministrul polonez, care a parafrazat o declaraţie a fostului preşedinte american J. F. Kennedy. „Nu întrebaţi ce pot face SUA pentru securitatea Europei, ci ce putem face noi pentru securitatea Europei”, a spus Tusk.