Potra, acuzat de implicare directă în conflictele din Congo: românii au luptat alături de miliții locale, încălcând convențiilor internaționale

0
3
potra,-acuzat-de-implicare-directa-in-conflictele-din-congo:-romanii-au-luptat-alaturi-de-militii-locale,-incalcand-conventiilor-internationale
Potra, acuzat de implicare directă în conflictele din Congo: românii au luptat alături de miliții locale, încălcând convențiilor internaționale

În colaborare cu The Guardian și ziarul Le Soir din Belgia, Public Record a investigat activitățile românilor ajunși în țara africană sub comanda lui Horațiu Potra, descoperind că au luptat activ împotriva rebelilor, au plătit miliții locale acuzate de crime de război și le-au furnizat inclusiv muniție.

Românii lui Potra, luptând în Congo/FOTO: Captură video

O parte din contractori îl acuză pe Potra că a coordonat misiuni haotice, că a umflat sumele pentru a încasa mai mulți bani de la statul congolez, și că majoritatea nu erau pregătiți pentru asemenea conflicte, ceea ce a dus și la cel puțin patru decese, scrie Public Record.

În Congo, pe dealurile din nordul Gomei, contractorii au devenit cunoscuți drept „Romeos” – codul militar NATO pentru litera „R” și o referință la originea lor. Oficial, contractele lor prevedeau că vor desfășura „instruire, calificare și certificare a personalului local de securitate”.

Însă imaginile și mărturii adunate indică o operațiune militară, mai complicată decât sarcinile descrise în contracte. 

„Am fost în 2023 în ofensiva curată. FARDC ( n.r. Forțele Armate ale Republicii Democrate Congo) a fugit și noi am recuperat Sake în șase ore. Era prin februarie sau martie” a declarat unul din români.

Majoritatea nu erau pregătiți, existau echipe de „reacție rapidă”, unele care operau drone de supraveghere pentru a sprijini atacurile și alte echipe care coordonau lovituri de artilerie. Aveau inclusiv plan de evacuare în caz că erau sub asediu.

Plățile către Miliții

În timpul asediului din februarie 2024, românii prinși sub focurile de armă primeau indicații de la Horațiu Potra prin mesaje audio. 

(…) dacă prima colină de unde se trăgea s-o eliberat și puteți să ajungeți voi la ea, poate trebuie trimiși niște Wazalendo pe colină. (…) dacă se poate FARDC ( n.r. armata congoleză)  și acompaniați de câțiva de-ai noștri, mai curajoși. Dacă văd sniperii că avansăm și pe colină precis pleacă”, transmite Potra la începutul lui februarie 2024.

Unul din români îi transmite că nu mai vede niciun Wazalendo, și că au rămas singuri. 

Wazalendo sau „patrioții” în limba Swahili e un grup de miliții format din grupuri de luptători sau facțiuni armate care au bătut palma cu guvernul congolez pentru a lupta împotriva M23. O parte din ele sunt sub sancțiuni internaționale pentru crime de război precum recrutarea de copii soldați sau violențe sexuale.

Românii cooperau cu Wazalendo, potrivit cu publicației, iar cei care au făcut mărturisirea au spus că primeau bani și muniție.

A colabora, finanța și furniza muniție unor miliții locale care au comis crime de război sunt fapte care ar putea fi încadrate ca complicitate la crime de război” , a declarat Amélie Beauchemin, avocată de drept penal internațional la Paris și New York. 

Cum s-au efectuat zborurile

Deplasările pe ruta Congo- România s-au făcut cu avioane închiriate de Potra, de pe aeroporturi din Sibiu, Târgu Mureș și București. 

Veneam din Congo și ne ducea pe aeroport la Sibiu. Nu-ți făcea niciun control nimeni. (…) Erau băieți care au stat câte șase luni și au venit acasă. Îți dai seama, șase luni ori cinci, 30.000 de dolari. Intrai cu ei în țară și nu te întreabă absolut nimeni nimic. De doi ani de zile pleacă și se întorc în țară și nu le face niciun control. Puteau să vină și cu ebola” ne-a declarat unul dintre luptători.

Și alți români care au mers în Congo au recunoscut că nu se făceau controale amănunțite în aeroporturi, însă Serviciul Român de Informații (SRI) declară că bagajele lor au fost supuse controlului.

 „Precizăm că pasagerii și bagajele acestora, de pe zborurile la care vă referiți, au fost supuse controlului de securitate în conformitate cu standardele de securitate comune, aplicabile la nivel european și național”, au transmis cei de la SRI.

Investigația completă poate fi citită pe publicrecord.ro.