Povestea unui fake news: Cum a reușit o pagină de Facebook să inducă ideea că a prevestit încă de pe 15 august cutremurul de azi-noapte

Povestea unui fake news: Cum a reușit o pagină de Facebook să inducă ideea că a prevestit încă de pe 15 august cutremurul de azi-noapte

Pagina de Facebook Seismic Center – Predictie si alerta cutremur a reușit într-o primă fază să inducă în eroare o serie de utilizatori a rețelei de socializare, dar și jurnaliști, cu privire la o presupusă prediciție făcută încă din 15 august a cutremurului din noaptea de 27 spre 28 octombrie din România.

Încă din dimineața zilei de duminică, un mesaj postat pe 15 august de respectiva pagină a început să fie distribuit pe Facebook:

  • ”Ca si opinie personala un cutremur cu magnitudinea peste 5.2 richter este posibil sa apara in jurul datei de 27-28 octombrie 2018, bineinteles mai este mult timp pana atunci si abia inaintea intervalului vom stii ce procentaj este, dar este bine ca lumea sa fie pregatita tot timpul inclusiv cei de la situatii de urgente in jurul datei de 28 octombrie si sa comunice cu institutiile de cercetare ale statului in caz ca apar semnale ca ar fi posibil acest lucru.


    Publicat astazi, 15 august 2018”.

Înșelătoria a fost însă posibilă din cauza posibilității oferite de Facebook privind antedatarea postărilor. Astfel, orice deținător de cont sau pagină de Facebook poate schimba data unei postări, astfel încât să pară că aceasta a fost făcută la o dată anterioară.

Demersul celor de la Seismic Center – Predictie si alerta cutremur a reușit însă să inducă în eroare deoarece nu a putut fi detectat prin opțiunea edit history. Explicația a venit pe blogul aurasimihai.ro:

  • Recunosc ca, initial, am picat in capcana, mai ales ca am verificat daca data postarii chiar a fost pe 15 octombrie, lucru usor verificabil prin optiunea de edit history + absenta unui icon care semnalizeaza ca statusul a fost publicat cu o data anterioara. In plus, existau si comentarii din aceeasi zi de august. Dupa vreo o ora de nesomn, cateva discutii si luat la numaratoare comentariile si share-urile ordonate cronologic, am descoperit o distanta dubios de mare intre comentariile initiale si cele de dupa cutremurul de azi, ceea ce a dus la urmatoarea ipoteza, sugerata si de Raluca: e foarte posibil ca cei de pe pagina “Seismic Center – Predictie si alerta cutremur” sa publice periodic mesaje de genul celui de mai jos, cu diverse date sau intervale, asteapta apoi cateva comentarii (de la conturi fake sau persoane credule), dau “unpublish sau hide from timeline”, apoi asteapta sa vada care din mesajele create anterior se adeveresc, dupa care le republica/reafiseaza  (in cazul asta a fost un share nou al statusului din 15 august, reactivat). 

Inclusiv G4Media.ro a căzut inițial în capcana așa-zisei prevestiri făcute de pagina de Facebook Seismic Center – Predictie si alerta cutremur. Cerem scuze cititorilor pentru preluarea informației false, care a fost însă rapid eliminată de pe site.

Un cutremur de 5,8 de grade a avut în România în noaptea de sâmbătă spre duminică, înainte de trecerea la ora de iarnă, la ora 3.38, anunță Institutul de Fizică a Pământului. Cutremurul, raportat inițial la magnitudinea de 5,7, s-a resimțit la București și în alte orașe. Nu există la această ora informații despre eventuale pagube sau victime. Seismul a fost urmat de o replică de 3,1 (detalii aici).

Articol realizat în cadrul unui proiect comun G4Media.ro – IPP. #StopDezinformare

Citește mai mult

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here