Premieră tehnologică. Țeava care va aduce gaze din Marea Neagră în România și Europa a trecut Dunărea

0
1
premiera-tehnologica.-teava-care-va-aduce-gaze-din-marea-neagra-in-romania-si-europa-a-trecut-dunarea
Premieră tehnologică. Țeava care va aduce gaze din Marea Neagră în România și Europa a trecut Dunărea

Transgaz a finalizat astăzi Subtraversarea Dunării, parte a infrastructurii Conductei de transport gaze naturale “Țărmul Mării Negre-Podișor”. Conducta “Țărmul Mării Negre-Podișor” va permite gazelor din Marea Neagră să să ajungă, astfel, la operatorii economici și la gospodăriile din localitățile racordate la sistem, fiind un proiect strategic, vital, pentru securitatea energetică, consolidarea acesteia și dezvoltarea sustenabilă a economiei naționale, afirmă Ion Sterian, directorul general Transgaz.

Azi, 3 iulie 2025, la ora 16.48 s-a încheiat Subtraversarea fluviului Dunărea, parte a infrastructurii conductei de transport gaze naturale DN 1200/1000 mm Țărmul Mării Negre – Podișor, lucrarea reprezentând o realizare tehnologică de referință nu doar pentru România, ci și pentru întreaga Europă, declară Ion Sterian, directorul general Transgaz.

Cu o lungime de 1.813 metri și o adâncime maximă a tunelului forat de 67 de metri sub talvegul fluviului Dunărea, această subtraversare cu intrare din Insula Ialomiței (UAT Borcea) jud. Călărași și cu ieșire în UAT Rașova- localitatea Cochirleni – jud Constanța, este una dintre cele mai complexe lucrări realizate vreodată pe continent.

Această subtraversare stabilește un nou reper în execuția forajului orizontal dirijat datorită diametrului, complexității geologice și dimensiunii echipamentelor mobilizate.

Pe parcursul execuției, echipele noastre s-au confruntat cu provocări geologice neprevăzute, cum ar fi procesele de dolomitizare, care au necesitat ajustări strategice în foraj și alezare. Aceste lucrări de anvergură demonstrează capacitatea tehnică și expertiza inginerilor noștri de a depăși provocările geologice extreme și de implementare a unor soluții inovatoare pentru consolidarea infrastructurii energetice naționale.

Conducta de transport gaze naturale “Țărmul Mării Negre-Podișor”, în valoare de aproximativ 500 milioane de euro, este proiect inclus în Planul de Dezvoltare a Sistemului Național de Transport (SNT) gaze naturale pentru următorii 10 ani, plan în valoare de peste 9,1 miliarde euro, aprobat de ANRE. Conducta este inclusă pe lista de proiecte de interes comun ale UE și a fost depus pentru finanțare prin Fondul de Modernizare, obținând o finanțare de 85 milioane euro. Diferența de finanțare va fi acoperită printr-un mix financiar competitiv.

Gazele din Marea Neagră sunt pe țeavă

Conducta “Țărmul Mării Negre-Podișor” va permite gazelor din Marea Neagră să intre în SNT și să ajungă, astfel, la operatorii economici și la gospodăriile din localitățile racordate la sistem, fiind un proiect strategic, vital, pentru securitatea energetică, consolidarea acesteia și dezvoltarea sustenabilă a economiei naționale. Mai mult, acest gazoduct va face legătura cu sursele noi de gaze naturale din Coridorul Transbalcanic și Coridorul Vertical din care face parte și conducta BRUA, fiind necesar și pentru transportul gazelor ce ar urma să vină în România din zona Mării Caspice, din terminalele de LNG din Turcia și Grecia, postează Sterian.

Citiți și: Conducta pe sub Dunăre, parte din gazoductul care va prelua GAZELE extrase din Marea Neagră, lansată luni. Șeful Transgaz: „Este un moment istoric”

Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.