Președintele Azerbaidjanului cere UE să își reevalueze restricțiile financiare cu privire la extinderea coridorului gazelor

0
13
presedintele-azerbaidjanului-cere-ue-sa-isi-reevalueze-restrictiile-financiare-cu-privire-la-extinderea-coridorului-gazelor
Președintele Azerbaidjanului cere UE să își reevalueze restricțiile financiare cu privire la extinderea coridorului gazelor

Uniunea Europeană trebuie să-și reevalueze finanțarea și politicile privind contractele pe termen lung dacă dorește să continue să importe gaze naturale din Azerbaidjan, a declarat miercuri președintele azer, Ilham Aliev, adăugând că Baku ar putea căuta, în schimb, alte piețe de export.

Aliev a menționat interdicția Băncii Europene de Investiții cu privire la finanțarea de noi proiecte în domeniul combustibililor fosili precum și lipsa de contracte de achiziții de gaze pe termen lung printre barierele care stau în calea majorării exporturilor spre UE, arată Reuters.

„Piața din UE este de tip premium în termeni de legislație, reguli și prețuri, dar nu ar trebui să ne uităm numai spre vest. Ne putem uita și spre est, și spre sud. Acest lucru este important pentru viitorul industriei gazelor din Azerbaidjan și pentru securitatea energetică a Europei”, a spus Ilham Aliev la un forum organizat la Baku.

UE a crescut importurile de gaze din Azerbaidjan

În contextul diversificării importurilor de energie, după invazia rusească din Ucraina, UE și-a majorat importurile de gaze din Azerbaidjan până la 13 miliarde metri cubi în 2024, de la opt miliarde metri cubi în 2021. În anul 2022, Bruxellesul a semnat un acord cu Baku pentru dublarea importurilor de gaze, până la cel puțin 16 miliarde metri cubi în 2027. Recent, ministrul azer al Energiei a anunțat că țara sa vrea să își crească exporturile de gaze spre Europa, până la 14 miliarde metri cubi în 2026.

Însă, comentariile făcute miercuri de președintele Ilham Aliev sugerează că aceste obiective ar putea fi greu de atins, date fiind dificultățile în obținerea de finanțări în infrastructură din partea Bruxelles-ului.

„Toate marile noastre proiecte energetice, petrol sau gaze, sunt finanțate pe baza unui model de 70% împrumuturi și 30% finanțare corporate. Acum instituțiile europene trebuie să revină la această abordare”, a spus Aliev.

Autoritățile de la Baku și-au anunțat dorința de a extinde principala arteră de export a gazelor spre Europa, Coridorul Sudic al Gazelor, care se întinde pe o lungime de 3.500 de kilometri, din Azerbaidjan și până în Italia. Un număr de 12 țări, inclusiv 10 din Europa, primesc gaze din Azerbaidjan, a spus Aliyev, în condițiile în care a fost convenit un proiect de gasificare în Albania și un altul este planificat în Bulgaria.

CITEȘTE ȘI:

Președintele Azerbaidjanului cere Armeniei să accepte condițiile țării sale pentru a putea semna un tratat de pace

Sursa foto: Profimedia

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.