Președintele UCPR: „Într-o lună obișnuită, un român mănâncă aproximativ 21 de ouă. De Paște, mănâncă 30 de ouă”

0
1
presedintele-ucpr:-„intr-o-luna-obisnuita,-un-roman-mananca-aproximativ-21-de-oua.-de-paste,-mananca-30-de-oua”
Președintele UCPR: „Într-o lună obișnuită, un român mănâncă aproximativ 21 de ouă. De Paște, mănâncă 30 de ouă”

În ciuda scumpirilor, România este în continuare printre țările cu cele mai ieftine ouă din Uniunea Europeană, chiar și în pragul Sărbătorilor Pascale, când consumul intern crește cu 50%.

Potrivit Agerpres, un român consumă, în medie, 30 de ouă într-o lună, raportat la media europeană de 21.  Potrivit Observatorului Prețurilor în Uniunea Europeană, prețul ouălor în România, la poarta fermei, era săptămâna trecută 211 euro/100 kg.

Oul se vindea cu aproximativ 60 de bani, în timp ce anul trecut în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale era undeva la 55 de bani un ou. În Bulgaria este 222 euro/100 kg, Ungaria are 286 euro/100 kg,  iar Polonia – 314 euro/kg.  Finlanda cu un preț de 204 euro/100 kg.

Toate celelalte țări din UE sunt peste România, a declarat președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.

„Prețul ouălor în România, la poarta fermei, tot conform Observatorului Prețurilor în UE, cu o săptămână înainte a fost de 214,66 euro/100 kg, aproximativ 215 euro, un pic mai mare decât săptămâna trecută, când a fost 211 euro/100 kg. În perioada următoare nu estimăm modificări semnificative. Practic, nu sunt motive să crească prețul ouălor în următoarele două săptămâni. Vreau să vă spun că am văzut în supermarketuri carton cu 30 de ouă de la găini crescute în cușcă, codul 3, cu 24 de lei, adică 80 de bani bucata. Uniunea Europeană monitorizează doar oul la carton de 30 și din sistemul de creștere al găinilor în cușcă. Bineînțeles că pentru ouăle obținute din alt sistem de creștere, codul 2, codul 1, vom plăti mai mult. Și ambalajul e altul, iar prețul crește. În general, oferta în perioada aceasta a Sărbătorilor Pascale crește cam cu 50% față de o lună obișnuită. Dacă într-o lună obișnuită un român mănâncă aproximativ 21 de ouă, consum mediu, în luna cu Sărbători Pascale mănâncă 30 de ouă. Fermierii își programează fluxurile în așa fel încât în perioada aceasta să aibă suficiente ouă, iar prețurile sunt bune. De exemplu, dacă au găini aproape de sfârșitul ciclului, nu le taie acum ci după Paște”,  a adăugat Ilie Van.

Ouăle gata vopsite, deși sunt deja puse la vânzare în supermarkete. nu sunt prea bine vândute. Acestea provin din țări precum Austria sau Germania, unde lumea nu prea mai vopsește ouă.

„La noi nu au trecere aceste ouă gata vopsite. Practic, asta e bucuria ca în Joia mare să vopsești ouăle. Probabil mai sunt câțiva care nu au timp să facă acest lucru și atunci le cumpără gata vopsite”, a punctat Ilie Van pentru Agerpres.


Sursa Foto: Envato

Citește și: Târg de meșteșug: Ouă încondeiate în stil TRADIȚIONAL la Iași

Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.