Volodimir Zelenski ar avea foarte puțini susținători în cercul apropiat al lui Donald Trump. Mai multe surse din anturajul președintelui american susțin că liderul ucrainean nu se bucură de popularitate în rândul noii administrații din SUA.
Donlad Trump Foto: Profimedia
Informația a fost furnizată de publicația The New York Post, care citează mai multe surse din anturajul președintelui Donald Trump.
Relația dintre Trump și Zelenski s-a deteriorat rapid după ce președintele Ucrainei a respins o propunere inițială a SUA de a semna acordul care ar da Statelor Unite 50% din resursele țării sale, ca rambursare a ajutorului militar. Ulterior, declarațiile publice făcute de cei doi lideri au dus la o ruptură care pare totală. Trump l-a acuzat pe Zelenski că este un „dictator” care nu vrea să organizeze alegeri într-o țară aflată în război.
„Am auzit cu luni în urmă (n.red. din partea lui Trump) că este timpul pentru alegeri și pentru o nouă conducere”, a spus o sursă pentru The New York Post, care a precizat că declarațiile publice arată că sentimentul anti-Zelenski este larg răspândit la Casa Albă.
„Adevărata întrebare este: Oare i-a spus cineva lui Trump că îl place cu adevărat pe Zelenski?” a spus sursa despre președintele ucrainean.
O a doua sursă din anturajul lui Trump a fost de acord că Zelenski nu se bucură deloc de popularitate în rândul noii administrații și a sugerat că „cel mai bine pentru Zelenski și pentru lume este să plece imediat în Franța”.
Un alt oficial de la Casa Albă a spus pentru NY Post că „precum papa, nu sunt un fan al cuiva care interzice bisericile”, făcând referire la legea din august a lui Zelenski care a scos în afara legii organizațiile religioase legate de Biserica Ortodoxă Rusă, care are relații strânse cu Kremlinul.
„Administrația lui Trump evident că nu-l place pe Zelenski și face totul pentru ca toată lumea să știe asta”, a precizat și un analist politic ucrainean și soldat în serviciu.
„Recentele remarci ale președintelui SUA arată că dorește alegerile ucrainene cât mai curând posibil și înlocuirea lui Zelenski cu cineva cu care se poate negocia mai ușor. Aceștia pot fi unii în care Trump și aliații săi au încredere: lider militar sau om de afaceri”, a mai spus acesta.
Sursele din administrația Trump spun că nu există niciun lider ucrainean în acest moment pe care Trump l-ar prefera dacă Ucraina ar organiza alegeri.
Tensiuni între Trump și Zelenski există încă din 2019
Alegerile prezidențiale urmau să aibă loc în Ucraina anul trecut, dar au fost amânate din cauza legii marțiale pe care Zelenski a declarat-o pe 24 februarie 2022, ca răspuns la invazia rusă. Conform constituției țării, alegerile nu pot fi organizate conform legii marțiale.
Tensiunile dintre Trump și Zelenski datează din 2019, când cel de-al 45-lea președinte de atunci și-a îndemnat omologul său să lanseze o investigație cu privire la relațiile familiei Biden cu compania ucraineană de gaze naturale Burisma Holdings, care îi plătea lui Hunter Biden un salariu de 1 milion de dolari pe an, în timp ce tatăl său, Joe Biden, era vicepreședinte și conduce politica americană în Ucraina.
Zelenski a refuzat să lanseze ancheta, dar a tratat cu dibăcie controversa care a urmat după apariția în spațiul public a unui transcript care conținea cererea lui Trump, insistând că nu a simțit nicio presiune în acel apel. Democrații din Congres au depus cerea de destituire a lui Trump pentru că ar fi abuzat de puterea sa.
„Cred că am avut o convorbire bună. Era normal… nimeni nu m-a presat”, a spus Zelenski în timpul unei apariții comune cu Trump la New York în septembrie 2019.
Trump, care a fost pus sub acuzare două luni mai târziu și apoi achitat de Senat, și-a exprimat în mod repetat recunoștința pentru că Zelenski și-a susținut propriul argument că a fost un „apel telefonic perfect normal”.
Îmbunătățirea relațiilor dintre cei doi ar putea depinde de acordul pentru metale rare, pe care Zelenski dă semnale că ar putea să îl semneze curând.
De asemenea, JD Vance, vicepreședintele SUA, l-a avertizat pe Zelenski să nu „îl vorbească de rău” pe Trump.