Prețurile apartamentelor ar putea exploda. Care sunt orașele și cartierele cele mai ATRACTIVE pentru dezvoltatorii imobiliari

0
9
preturile-apartamentelor-ar-putea-exploda.-care-sunt-orasele-si-cartierele-cele-mai-atractive-pentru-dezvoltatorii-imobiliari
Prețurile apartamentelor ar putea exploda. Care sunt orașele și cartierele cele mai ATRACTIVE pentru dezvoltatorii imobiliari

Se estimează că prețul apartamentelor ar putea ajunge la valori uriașe în anii următori, cu o posibilă dublare în București. Mai mulți experți în domeniu susțin că această creștere se bazează pe un dezechilibru între cererea mare și oferta insuficientă de locuințe disponibile.

Capitala are, în continuare, un mare potențial de dezvoltare în sectorul rezidențial, deși în prezent este depășită la capitolul prețuri de Cluj-Napoca și Brașov.

Ce preconizează specialiștii

În timp ce prețul mediu al unui apartament nou în București este de aproximativ 2.173 euro pe metru pătrat, în vestul țării acesta ajunge la 3.200 euro/mp. La Brașov deja este 2.500 euro/mp. Potrivit dezvoltatorilor imobiliari, în perioada următoare prețurile locuințelor vor continua să crească.

Potrivit lui Cătălin Priscorniță, CEO al agenției Blitz, în cel mai optimist scenariu, în jurul anului 2030 prețul unui metru pătrat în Cluj-Napoca ar putea depăși 6.000 de euro, iar în București, 5.000 de euro.

Cu toate acestea, susține Priscorniță, piața va rămâne echilibrată, iar apartamentele noi vor deveni tot mai căutate.

„Primăriile trebuie să dea drumul la toate proiectele acestea care stau în tergiversare de 8-15 ani, PUZ-uri și PUG-uri în derulare, care nu se mai termină. Eu văd, prin 2030, în varianta optimistă cu accelerare, un preț de peste 6.000 de euro în Cluj și de 5.000 euro pe București. Oricum, va fi o creștere sănătoasă pentru că este sustenabilitate. Această diferență între nou și vechi se va accentua în următorii ani”, a menționat CEO-ul Blitz.

Laurențiu Afrăsine, CEO al Akcent Development, consideră că finalizarea PUZ-urilor (Planurile Urbanistice Zonale) din București întâmpină numeroase obstacole birocratice, semn că autoritățile încă nu au reușit să rezolve toate aceste blocaje. În acest context, cererea pe piața imobiliară din Capitală este tot mai mare, dar numărul de apartamente disponibile este tot mai mic.

„Legat de problematica PUZ-ului de București, la toate întâlnirile la care am participat alături de fostul primar general (n.r. – Nicușor Dan) ni s-a spus că este pe ultima sută de metri. Au trecut 5 ani de zile și încă așteptăm”, a subliniat Laurențiu Afrăsine, potrivit adevărul.ro.

Cartierele din București atractive pentru dezvoltatori

Până în 2028, se preconizează că aproximativ 32.000 de apartamente noi vor fi construite în București. Cele mai multe vor fi ridicate în zonele Theodor Pallady (5.700 apartamente), Pipera (4.438 apartamente) și Drumul Taberei (2.341 apartamente). Alte cartiere cu planuri mari de dezvoltare sunt Băneasa, Colentina și Străulești.

Însă, deși planurile dezvoltatorilor sunt ambițioase, oferta de locuințe noi din Capitală rămâne la un nivel scăzut. În primul trimestru al acestui an, doar 23% dintre locuințele disponibile în București au fost finalizate în ultimii cinci ani. În plus, numărul de proiecte rezidențiale noi a scăzut cu 7% comparativ cu începutul anului 2023.

Dat fiind contextul actual, prețurile locuințelor au crescut semnificativ în București. De exemplu, în zona Theodor Pallady, prețul mediu al unui apartament nou a ajuns la 1.891 euro/mp, în creștere cu 17% față de anul trecut. În Băneasa, apartamentele au un preț mediu de 2.682 euro/mp, iar în Militari prețurile au urcat cu 16%, ajungând la 1.887 euro/mp.

Cartierele Drumul Taberei și Obor au înregistrat, de asemenea, scumpiri de 13% și 11%, respectiv.

Ilfovul, o zonă în continuă expansiune

Dezvoltarea imobiliară nu se oprește doar în București, ci se extinde și în județul Ilfov. Până în 2028, sunt planificate 20.500 de apartamente noi în Voluntari, Popești-Leordeni și Ștefăneștii de Jos.

La momentul actual, cel mai mare număr de locuințe noi se găsește în Voluntari, unde prețul mediu al unui apartament a crescut cu 15% față de anul trecut, ajungând la 2.711 euro/mp.

CITEȘTE ȘI:

Apartamentele vechi cu 3 camere ating prețuri-record. Iată singurele zone din București unde mai poți cumpăra SUB 100.000 de euro

Apartamentele noi, tot mai SCUMPE. Ce orașe au depășit Bucureștiul la prețul pe metru pătrat

CHIRIILE au explodat în România. Oraşul în care preţurile au crescut cu 37%

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.