PRIMUL summit al liderilor UE și statelor din Asia Centrală are loc la Samarkand: “Un parteneriat dincolo de așteptări”

0
1
primul-summit-al-liderilor-ue-si-statelor-din-asia-centrala-are-loc-la-samarkand:-“un-parteneriat-dincolo-de-asteptari”
PRIMUL summit al liderilor UE și statelor din Asia Centrală are loc la Samarkand: “Un parteneriat dincolo de așteptări”

Liderii Uniunii Europene și a cinci țări din Asia Centrală au anunțat un nou parteneriat strategic pentru a stimula comerțul și alte legături, în timpul primului summit UE-Asia Centrală.

La summitul de la Samarkand (Uzbekistan), un oraș situat pe vechiul Drum al Mătăsii care leagă Asia de Occident, acum un simbol al dezvoltării rapide în regiune, participă președintele Consiliului European, Antonio Costa, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precum și liderii Kazahstanului, Kârgâzstanului, Tadjikistanului, Turkmenistanului și Uzbekistanului, conform Associated Press.

Un înalt oficial UE a declarat că este „un summit de referință” și că țările din Asia Centrală au arătat „o dorință corespunzătoare de a aprofunda relația cu UE și de a-și diversifica politica externă”.

Antonio Costa a declarat că „Uniunea Europeană este dornică să construiască un parteneriat reciproc avantajos cu Asia Centrală, unul care depășește așteptările”.

Von der Leyen a declarat că summitul este menit să „aprofundeze legăturile comerciale și să extindă cooperarea în transport, materii prime critice, conectivitate digitală, apă și energie”. Von der Leyen a anunțat un pachet de investiții Gateway în valoare de 12 miliarde de euro pentru a spori cooperarea în transport, materii prime critice, energie curată și conectivitate digitală.

Președintele Uzbekistanului, Shavkat Mirziioiev, a declarat că în ultimii șapte ani comerțul dintre țările din Asia Centrală și UE a crescut la 54 de miliarde de euro, adăugând că summitul „ar trebui să devină punctul de plecare al unei noi etape în dezvoltarea relațiilor cu mai multe fațete”.

Legăturile dintre UE și fostele republici sovietice din Asia Centrală s-au intensificat de la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022. Uniunea Europeană este al doilea partener comercial pentru regiune (22,6 % din comerțul exterior cumulat în 2023), precum și cel mai mare investitor, cu peste 40% din investiții în regiune provenind din UE.

Cele două părți s-au angajat să îmbunătățească legăturile de transport, printr-un proiect cunoscut sub numele de coridorul de transport transcaspic, care urmărește să reducă la jumătate durata călătoriei terestre între UE și Asia Centrală, până la cel mult 15 zile. Bruxelles-ul speră, de asemenea, la aprobarea unui text privind materiile prime critice care sunt abundente în regiune și necesare pentru tranziția verde a UE.

Președinții Costa și von der Leyen vor participa, de asemenea, la sesiunea de deschidere a Forumului Internațional Climatic de la Samarkand.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Donald Trump dă de înțeles că ar putea reveni asupra taxelor vamale impuse Chinei. Care este condiția pe care o pune Beijingului

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat …

vezi toate articolele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.