Primul vot spre adoptarea legii privind crearea unei noi structuri prin reunirea a două procuraturi de la Chișinău

0
1
primul-vot-spre-adoptarea-legii-privind-crearea-unei-noi-structuri-prin-reunirea-a-doua-procuraturi-de-la-chisinau
Primul vot spre adoptarea legii privind crearea unei noi structuri prin reunirea a două procuraturi de la Chișinău

Proiectul de lege privind crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate, prin reunirea PCCOCS și PA, a fost votat în primă lectură de deputații moldoveni în cadrul ședinței din data de 20 februarie, adică a doua zi după ce au avut loc primele consultări pe marginea acestuia.

Proiectul a fost votat în prima lectură de 61 de deputați. FOTO: Multimedia.parlament.md

Proiectul de lege, care a fost votat de 61 de aleși, este menit ,,să consolideze eforturile de combatere a corupției și a criminalității organizate prin reunirea competențelor existente într-o structură specializată unificată și eficientă”.

,,Propunerea vine ca răspuns la creșterea amenințărilor de corupție electorală, adesea facilitate de rețele criminale organizate. Autorii subliniază că o procuratură specializată, cu competențe consolidate, actualmente exercitate de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și Procuratura Anticorupție (PA), ar permite o abordare mai eficientă și integrată a acestor fenomene”, conform autorilor proiectului, ei fiind un grup de deputați ai Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), adică formațiunea de la putere. 

Potrivit proiectului, Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate va fi responsabilă de ,,combaterea infracțiunilor de corupție și a faptelor conexe actelor de corupție și combaterea criminalității organizate, a terorismului și a torturii. Instituția va conduce urmărirea penală în cauzele privind infracțiunile în care urmărirea penală este exercitată de către organele de urmărire penală ale organelor centrale de specialitate. PACCO va mai exercita și va conduce urmărirea penală în cauzele transmise acesteia pentru instrumentare de către Procurorul General și va reprezenta învinuirea în instanța de fond, de apel și de recurs în cauzele menționate”.

PACO va fi condusă de un procuror-șef, acesta având un adjunct sau mai mulți în funcție de necesitate. 

,,Cred că în termen de o lună sau două, noua procuratură ar trebui să înceapă activitatea, iar cele două (n.r.-PA și PCCOCS) ar trebui să-și înceteze activitatea în termen de 30 de zile de la această lege”, a spus parlamentarul PAS, Igor Chiriac.

Olesea Stamate, un alt deputat al puterii, însă a criticat proiectul. 

„Întrebarea mea este: oare noi am examinat suficient toate riscurile? Nu riscăm să ne trezim cu o instituție creată pe hârtie înainte de alegeri? Și atunci pe cine vom da vina? Dacă nu se descurcă PA – de ce să nu creăm o Directie specială în cadrul Procuraturii Generale? Asemenea reforme nu pot fi făcute în grabă, care ar putea pericilita procesele. Vă îndemn să solicităm opinia Comisiei de la Veneția”, a concluzionat parlamentarul. 

S-a arătat contra acestuia și opoziția de la Chișinău, precum reprezentanții Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). 

Prima consultare publică privind proiectul de lege a avut loc pe 19 februarie, iar șeful Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a accentuat că acesta „nu este despre o persoană, ci despre construirea unei procuraturi specializate, mai integrate”, explicațiile fiind făcute în contextul în care șefa demisionară a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a afirmat anterior că proiectul prevede îndepărtarea sa din funcție.

Demisie din cauza proiectului 

În aceeași zi, Veronica Dragalin și-a anunțat demisia din funcția de șefă a Procuraturii Anticorupție (PA), subliniind că a luat această decizie pe fondul proiectului de lege privind crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate, prin reunirea PCCOCS și PA.

Demisia a fost anunțată la o zi după ce Procuratura Anticorupție a criticat dur proiectul de lege, subliniind că ,,prezintă un pericol pentru securitatea națională pentru că va duce la creșterea criminalității, inclusiv corupția la nivel înalt și crima organizată”.

Recomandarea CSS

Proiectul de lege privind reunirea celor două procuraturi a fost înregistrat după ce Ministerul Justiției a venit cu o propunere în acest sens, aceasta fiind făcută publică în urma recomandării Consiliului Suprem de Securitate (CSS) privind îmbunătățirea funcționării Procuraturii Anticorupție, pentru că aceasta ar fi eșuat în lupta împotriva corupției politice, în special în toamna anului trecut, când au avut loc alegerile prezidențiale și referendumul pro-UE.