Lipsa forței de muncă în agricultură nu mai e doar o statistică. Se simte în fiecare fermă care supraviețuiește cu greu de la sezon la altul.
Mulți producători agricoli apelează la muncitorii străini, majoritatea proveniți din Nepal.
Disciplină, respect și răbdare, acestea sunt valorile muncitorilor nepalezi care „culeg” viitorul, potrivit Kanal D.
Mulți vin chiar din Munții Himalaya și au plecat să-și găsească rostul chiar în țara noastră care a devenit o a doua casă.
Departe de țara și familiile lor, ne culeg din serele din sudul României pătrunjelul care va ajunge pe rafturile magazinelor. Șefa lor îi salută cu „Namaste”.
„Recoltăm pătrunjel, marfă frumoasă. Cu timpul, muncitorii se adaptează și reușesc să facă față cerințelor noastre. Nu am găsit personal pe teritoriul țării noastre, nu aveam continuitate și ei au fost singura soluție”, a spus un producător agricol pentru Kanal D.
„În fiecare zi tai pătrunjel, mărar, salată, ridichii. În Nepal e 150 euro salariul, aici în România pornește de la 700 euro și mai sus salariul lunar”, a declarat încântat unul dintre muncitori.
Deși munca e grea și de lungă durată, tinerii nepalezi sunt cu zâmbetul pe buze. Un alt muncitor a spus că adoră preparatele din bucătăria culinară românească, în special sarmalele.
Iulian Constantin are o experiență de peste 4 ani în presă după ce a absolvit Facultatea de Jurnalism în anul 2019. A lucrat ca reporter TV, fotograf și a colaborat cu mai multe reviste și ziare. Hobby-urile …