Proteste de amploare în Spania: „Ne dau pe toți afară ca să facă loc turiștilor”

0
1
proteste-de-amploare-in-spania:-„ne-dau-pe-toti-afara-ca-sa-faca-loc-turistilor”
Proteste de amploare în Spania: „Ne dau pe toți afară ca să facă loc turiștilor”

Sute de mii de oameni au ieșit pe străzi, sâmbătă, 5 aprilie, în aproape 40 de orașe din Spania, pentru a protesta față de chiriile tot mai mari și a crizei acute de locuințe. Paradoxal, aceste probleme afectează o țară ce se bucură de cea mai mare creștere economică din Europa.

Proteste în Spania FOTO AFP

Criza locuințelor este amplificată de numărul mare de turiști și de valurile recente de imigranți, iar nemulțumirea populației a atins un punct critic, scrie Reuters.

În Madrid, peste 150.000 de persoane au participat la marș, scandând: „Nu contează cine guvernează, trebuie să apărăm dreptul la locuință!” sau Sacrificiile noastre, beneficiile lor.

Prețul chiriilor s-a dublat iar locuințele sunt tot mai puține 

Potrivit site-ului imobiliar Idealist, chiriile din Spania s-au dublat în ultimii zece ani, iar prețul de achiziție al locuințelor a crescut cu 44% – un ritm mult peste cel al salariilor. În același timp, oferta de locuințe de închiriat s-a redus dramatic, înjumătățindu-se din 2020 încoace.

Pe fondul acestui dezechilibru, din ce în ce mai mulți spanioli sunt evacuați din casele lor pentru a face loc turiștilor. „Ne dau pe toți afară ca să facă loc turiștilor”, spune o locatară în vârstă de 65 de ani din cartierul Lavapiés, unde aproape 100 de familii au primit notificări că le vor fi reziliate contractele.

Imagine cu protestatarii din Madrid, 5 aprilie. FOTO: X / @InquilinatoMad

Turismul și criza locuințelor

Guvernul de centru-stânga încearcă să mențină un echilibru între nevoia de turiști și imigranți, care alimentează economia, și dreptul cetățenilor de rând la locuințe accesibile. Însă numărul mare de cereri de închiriere pe termen scurt, în marile orașe și pe litoral, a dus la un adevărat exod al rezidenților.

Proprietarii preferă să închirieze turiștilor, atrași de câștigurile mai mari și sigure. Asociațiile de proprietari și analiștii economici spun că legislația actuală descurajează închirierile pe termen lung.

În 2024, Spania a înregistrat un număr record de 94 de milioane de turiști, devenind a doua cea mai vizitată țară din lume. La aceștia se adaugă și mii de imigranți, iar cererea uriașă de locuințe a dus la un deficit estimat la 500.000 de unități, conform Băncii Spaniei.

În prezent, în Spania se construiesc anual doar 120.000 de locuințe, de șase ori mai puține decât înainte de criza financiară din 2008.