Sunt proteste în România, după măsurile anunțate de premierul Ilie Bolojan. Sute de angajaţi ai Ministerului Finanţelor şi ai administraţiilor judeţene ale ANAF au declanşat, luni, proteste spontane pe holuri sau în faţa instituţiilor. Aceștia sunt nemulţumiţi de intenţia Executivului de a le tăia unele sporuri, cum ar fi cel de condiţii vătămătoare.
Oamenii susțin că această măsură ar duce la diminuarea veniturilor cu aproximativ 700 de lei. Acestui protest s-au raliat şi angajaţi ai Caselor Judeţene de Pensii.
Angajaţii MF şi ANAF protestează faţă de intenţia actualei guvernări de a tăia sau reduce unele sporuri acordate personalului din sectorul bugetar, cum este cazul sporului pentru condiţii vătămătoare de muncă sau a sporului de antenă.
Angajaţi ai Ministerului Finanţelor protestează pe holurile instituţiei, reclamând tăierea „inechitabilă” a sporurilor
Totodată, sute de angajaţi ai administraţiilor judeţene ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală din Dolj, Cluj, Dâmboviţa, Prahova, Vâlcea, Iaşi, Arad, Buzău şi din Capitală au declanşat proteste spontane cerând „egalitate”.
”Vrem egalitate/ nu austeritate!”, „Ne cerem drepturile pentru munca depusă”, scrie pe pancartele pe care le poartă protestatarii.
„Se strâng tot mai mulţi colegi. Si vor fi si mai mulţi, nemulţumiţi de modul în care sunt trataţi de Guvern. În CSAT se discută azi: evaziunea fiscală, ameninţare şi risc la securitatea naţională!! Angajatii sistemului fiscal NU primesc spor de antenă!”, susţine sindicatul Finanţe Sed Lex, citat de News.ro.
Salariaţii Ministerului Finanţelor, ANAF şi unităţi subordonate protestează în fata instituţiilor
Protestelor angajaţilor din finanţe publice li s-au alăturat si angajaţi ai unor Case judeţene de Pensii, Agenţii ale Forţei de Muncă şi ai AJPIS, instituţii din subordinea Ministerului Muncii. Aceştia afirmă că îşi cer drepturile pentru „munca depusă.”
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe, afiliată Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor „Sed Lex”, a anunţat, luni dimineaţă, că, pe fondul reducerilor salariale preconizate a fi adoptate, concomitent cu discutarea în şedinţa CSAT de luni a subiectului evaziunii fiscale ca ameninţare şi risc la adresa securităţii naţionale, salariaţii Ministerului Finanţelor, ANAF şi unităţi subordonate la nivel national protestează în fata instituţiilor pentru a atrage atenţia asupra mai multor aspecte.
Potrivit Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe, condiţiile în care angajaţii îşi desfăşoară activitatea sunt „total improprii”, iar dotările cu materiale consumabile sunt, „de cele mai multe ori” suportate de către aceştia.
Sindicatele îl amenință pe Ilie Bolojan cu proteste și greve la nivel național
Sindicatele solicită premierului Ilie Bolojan o întâlnire de urgență în contextul măsurilor de austeritate menite să reducă deficitul bugetar al României. Luni, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Economic și Social a fost repusă Ordonanța de Urgență (OUG) care prevede plafonarea sporurilor la 300 de lei.
Ordonanța privind plafonarea sporurilor angajaților din sectorul public a primit toate avizele necesare. Vineri, actul normativ s-a aflat pe masa ședinței de Guvern într-o primă lectură și a fost scos de pe ordinea de zi a ședinței CES, fiind repus luni, 30 iunie.
Surse guvernamentale spun că OUG privind plafonarea sporurilor ar putea intra chiar astăzi într-o ședință de Guvern.
Sursă foto: Antena 3
CITIȚI ȘI:
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul …