Proteste violente la Sofia împotriva introducerii monedei euro. Ușa clădirii Reprezentanţei Comisiei Europene a fost incendiată

0
1
proteste-violente-la-sofia-impotriva-introducerii-monedei-euro.-usa-cladirii-reprezentantei-comisiei-europene-a-fost-incendiata
Proteste violente la Sofia împotriva introducerii monedei euro. Ușa clădirii Reprezentanţei Comisiei Europene a fost incendiată

Un protest organizat de partidul ultranaționalist Renașterea, pro-rus și eurosceptic, a degenerat în violențe, producându-se incidente grave în care mai mulți polițiști au fost răniți, relatează presa bulgară.

Proteste violente anti-euro la Sofia FOTO X

Membrii și simpatizanții formațiunii politice au organizat o manifestație în apărarea levei și împotriva introducerii monedei euro.

Protestatarii s-au adunat, sâmbătă la prânz, în faţa Băncii Naţionale, iar apoi s-au îndreptat în marş către clădirea Reprezentanţei Comisiei Europene din Sofia.

Protestatarii antiguvernamentali, scandând „Demisia” și „Nu euro”, au luat cu asalt clădirea, aruncând cu vopsea roșie, petarde și cocktail-uri Molotov, și dând foc ușii de la intrare înainte ca poliția să intervină, transmite Reuters.

În urma confruntărilor dintre protestatari și oamenii legii, 10 polițiștii au fost răniți, a declarat un reprezentant al poliției din Bulgaria pentru presă după protest. Explozia petardelor a durat câteva minute, iar poliţiştii i-au împins pe protestatari departe de clădire.

Poliția a reținut șase participanți. La fața locului s-au deplasat autospeciale de pompieri și ambulanțe, și a intervenit și jandarmeria.

Guvernul a condamnat atacul asupra clădirii UE, transmițând într-o declarație că astfel de atacuri „sunt inacceptabile și contravin principiilor statului de drept”.

„Nu vrem să fie distrusă independenţa financiară a Bulgariei. Vrem să menţinem leva bulgară”, a declarat Kostadin Kostadinov, preşedintele partidului Renaşterea, presei. „Suntem aici pentru a ne apăra libertatea”, a mai adăugat acesta.

Noul guvern al Bulgariei, care a fost aprobat luna trecută după alegerile anticipate din octombrie, al șaptelea în patru ani, a reafirmat angajamentul țării de a adera anul viitor la zona euro.

Premierul Rosen Zhelyazkov a declarat că bugetul de stat pentru 2025 va stabili un deficit de aproximativ 3%, deschizând calea pentru introducerea monedei euro la 1 ianuarie 2026.

Bulgarii au păreri împărțite în privința introducerii monedei euro, mulți fiind îngrijorați că asta va provoca o creștere vertiginoasă a prețurilor, așa cum s-a întâmplat în Croația în 2023.

Reneașterea, care a acuzat banca centrală și agenția națională de statistică de „falsificarea datelor” pentru a permite introducerea monedei euro, a solicitat o dezbatere publică amplă privind efectele economice ale măsurii.

Economiștii susțin că Bulgaria ar atrage mai multe investiții străine dacă ar adopta moneda unică și ar obține îmbunătățiri ale ratingurilor de credit care ar putea reduce costurile de finanțare a datoriilor.