
Școlile din întreaga Serbie se vor închide pentru vacanța de iarnă cu o săptămână mai devreme decât era planificat anul acesta, în contextul în care guvernul președintelui naționalist Aleksandar Vučić încearcă să oprească extinderea protestelor anticorupție din universități către învățământul secundar.
Studenții protestează din luna noiembrie FOTO @SoloFredo / X
Ministrul Educației, Slavica Đukić Dejanović, a anunțat vineri că școlile primare și secundare din întreaga țară se vor închide începând de marți, și nu luni, 30 decembrie, invocând preocupări legate de siguranța și calitatea educației copiilor în contextul protestelor „Stop, Serbia”, potrivit The Guardian.
Majoritatea populației din Serbia aparține Bisericii Ortodoxe, care urmează calendarul iulian, iar Crăciunul este sărbătorit oficial pe 7 ianuarie, în loc de 24 sau 25 decembrie.
Tot vineri, cadrele didactice din patru sindicate ale educației au anunțat că vor intra în grevă în solidaritate cu studenții care au ieșit în stradă după prăbușirea mortală a unui acoperiș, luna trecută.
14 persoane au murit după prăbușirea unui acoperiș
Pe 1 noiembrie, 14 persoane cu vârste cuprinse între șase și 74 de ani au murit când acoperișul de beton al gării principale din Novi Sad, nordul Serbiei, s-a prăbușit pe un trotuar aglomerat, cu doar câteva luni înainte de finalizarea unei renovări majore a stației. O a 15-a persoană a murit ulterior la spital.
Guvernul a susținut rapid că acoperișul nu făcea parte din renovare, însă fotografiile apărute după accident păreau să arate că tone de sticlă și fier au fost adăugate ca parte a proiectului. Lipsa aparentă a inginerilor structurali implicați în renovare, coordonată de Infrastructure Railways of Serbia și consorțiul chinez CRIC-CCCC, a ridicat întrebări suplimentare.
La manifestațiile din Novi Sad și Belgrad, protestatarii au cerut ca guvernul să-și asume responsabilitatea, susținând că accidentul a fost rezultatul unui sistem care răsplătește loialitatea față de Partidul Progresist Sârb al lui Vučić în detrimentul competenței.
„Dacă faci ceva greșit, ar trebui să fii pedepsit pentru asta”, a declarat Vanja Šević, o studentă de 22 de ani de la Facultatea de Arte Dramatice din Belgrad, pentru The Guardian. „Totuși, nimeni nu a fost tras cu adevărat la răspundere. Vrem ca blocadele să continue până se face dreptate.”
Studenții protestează din noiembrie
În fiecare vineri, pe parcursul lunilor noiembrie și decembrie, studenții din Serbia au organizat blocaje de 15 minute la facultăți, la ora 11:52, în referință la numărul victimelor și la ora prăbușirii acoperișului. O amprentă roșie a devenit simbolul neoficial al mișcării de protest, fiind pictată pe bannere și pe Podul Varadin din Novi Sad.
Reprimarea dură a protestelor de către poliție a stârnit și mai multă furie în rândul studenților protestatari. Pe 22 noiembrie, unii studenți și cadre didactice de la o blocadă rutieră din fața Facultății de Arte Dramatice au fost agresați verbal și fizic de persoane care păreau a fi șoferi furioși, unii dintre aceștia fiind ulterior identificați ca având funcții oficiale în autoritățile municipale.
Ilija Kostić, în vârstă de 74 de ani, a necesitat tratament chirurgical și amputarea unui testicul după ce ar fi fost bătut într-o secție de poliție, în urma unei blocade la tribunalul și procuratura din Novi Sad. Transparența totală și responsabilitatea cu privire la aceste incidente au fost incluse în cerințele protestatarilor.
Vucic dă vina pe ingerințe străine
Guvernul lui Vučić a susținut că protestele în creștere sunt finanțate de puteri străine, încercând în același timp să liniștească protestatarii. Executivul a anunțat publicarea documentelor legate de renovarea din Novi Sad și a oferit un program de credite pentru locuințe accesibile pentru tineri.
Cu toate acestea, mișcarea de protest a studenților s-a dovedit a fi surprinzător de extinsă, inclusiv Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din Belgrad alăturându-se temporar blocadelor rutiere. În ultima săptămână, elevi de liceu din mai multe orașe sârbești s-au alăturat protestelor de la ora 11:52, unii cu sprijinul profesorilor, pentru a cere demiterea lui Dejanović.
O alianță neașteptată de lucrători agricoli și actori era așteptată să se alăture studenților într-un protest de amploare, duminică după-amiază, la cea mai aglomerată intersecție din Serbia, Piața Slavija.
Președinta Sindicatului Educației din Serbia, Valentina Ilić, a pus sub semnul întrebării dacă închiderea timpurie a școlilor va avea efectul dorit de guvern. „Poate că vor fi scoși din școli, dar au creat o problemă și mai mare, pentru că acești copii vor rămâne pe străzi,” a declarat aceasta pentru postul sârb N1.