Vladimir Putin s-a apropiat tot mai mult de obiectivul său de a repara relațiile Rusiei cu Statele Unite și de a crea o falie între SUA și Europa, oferind în același timp doar o contribuție redusă la eforturile de pace ale lui Donald Trump în Ucraina.
Vladimir Putin și Donald Trump FOTO: EPA-EFE
Înainte de lunga convorbire telefonică dintre cei doi președinți, partea americană declarase că va încerca să obțină acordul Rusiei pentru o încetare a focului de 30 de zile în război, o propunere pe care Ucraina a acceptat-o în principiu, ca un prim pas către un acord de pace complet.
În schimb, Putin a fost de acord doar cu o încetare a focului mult mai restrânsă, în cadrul căreia Rusia și Ucraina vor înceta să își atace reciproc instalațiile energetice timp de o lună.
Acesta a avut grijă să se asigure că Trump nu pare să plece cu mâna goală: a fost prima dată în mai mult de trei ani de război când cele două părți au fost convinse să reducă ostilitățile chiar și pentru o perioadă scurtă, iar Casa Albă a declarat că discuțiile privind o încetare a focului maritim în Marea Neagră, precum și o încetare a focului mai completă vor începe imediat, scrie reuters.
Pauza în atacurile asupra instalațiilor energetice și pe mare ar reprezenta constrângeri semnificative pentru Ucraina, care, de la începutul războiului, a lovit puternic infrastructura petrolieră a Rusiei, o sursă-cheie de finanțare a războiului, și flota sa mult mai mare
Însă Rusia este, pentru moment, liberă să-și continue ofensiva militară terestră – în special în regiunea Kursk din vest, unde este aproape de a alunga forțele ucrainene care au capturat o parte din teritoriul rusesc într-o incursiune surpriză în august anul trecut.
Putin și-a reiterat condițiile pentru un armistițiu mai larg, care nu trebuie să fie folosit de Kiev pentru a se aproviziona cu arme și a mobiliza mai mulți soldați. Ucraina respinge aceste condiții.
Nigel Gould-Davies, specialist în Rusia la Institutul Internațional pentru Studii Strategice din Londra, a declarat că „Putin a respins efectiv armistițiul mai larg” și este puțin probabil să îl ia în considerare în mod serios, cu excepția cazului în care Trump și-a îndeplinit amenințările de a intensifica presiunea economică asupra Rusiei prin sancțiuni suplimentare.
„A spus că este interesat de încetarea focului, dar a stabilit o serie de condiții clar inacceptabile pentru aceasta. Este un
Asistenții lui Trump au prezentat convorbirea telefonică drept un succes și un pas important către o încetare a focului.
„Până de curând, nu am avut cu adevărat un consens în jurul acestor două aspecte – încetarea focului în domeniul energiei și infrastructurii și moratoriul asupra focurilor de armă din Marea Neagră – și astăzi am ajuns în acel punct și cred că este o distanță relativ scurtă până la o încetare completă a focului de acolo”, a declarat Steve Witkoff, emisarul lui Trump, în cadrul emisiunii «Hannity» de la Fox News.
Dar Andrei Kozyrev, o figură pro-occidentală care a fosr ministru de externe rus în anii 1990 și care acum trăiește în străinătate, a declarat pentru canalul de știri Dozhd că „Trump nu a obținut nimic”.
„Este în întregime în interesul lui Putin să continue războiul și să ducă America de nas”, a spus el.
O sursă rusă apropiată de Kremlin a declarat pentru Reuters: „Putin încearcă să pună presiune pe Trump și va continua războiul. Ucrainenii se vor retrage și vor pierde încet teritoriu și oameni”.