![recomandarile-expertilor-fmi,-veniti-la-bucuresti:-cresteri-de-taxe-si-impozite! recomandarile-expertilor-fmi,-veniti-la-bucuresti:-cresteri-de-taxe-si-impozite!](https://romania365.info/wp-content/uploads/2025/02/34904-recomandarile-expertilor-fmi-veniti-la-bucuresti-cresteri-de-taxe-si-impozite.jpg)
Experții Fondului Monetar Internațional sosiți la București au făcut o serie de recomandări, printre care se regăsesc mai multe creșteri de taxe și impozite, arată România TV.
Aflați într-o vizită oficială în țara noastră, finanțiștii de la FMI transmit că un nou val de măriri de taxe este necesar.
Printre altele, se insistă pe impozitarea progresivă a salariilor – taxe majorate în funcție de nivelul lefurilor. Nu este pentru prima dată când FMI recomandă introducerea impozitării progresive pe salarii, măsură adusă în discuție de mai mulți ani.
Potrivit Observator Antena 1, recomandarea FMI este următoarea: 10% impozit pe venit pentru cei cu venituri mici și medii și 20% impozit pe venit pentru cei care au venituri mari. În această din urmă categorie ar urma să intre 650.000 de români.
Alte scenarii vehiculate, dar dintre cele cu adevărat „nucleare”, vorbesc despre un impozit de 16% și 25%.
Și Banca Mondială recomandă impozit progresiv
Pe lângă FMI, și Banca Mondială recomandă impozitul progresiv pe salarii.
Propunerea BM ar fi următoarea: 6% impozit pentru câștigurile sub 6.600 de lei, 12% pentru venituri de până la 15.750 de lei și 18% impozit pentru cei care câștigă mai mult.
În altă ordine de idei, FMI mai recomandă și creșterea TVA-ului de la 19 la 21%, dar și creșterea cotelor reduse de TVA de la 5% la 9% și de la 9% la 13% (chiar 14%).
O asemenea măsură ar declanșa un val de scumpiri la alimente, medicamente, locuințe sociale și manuale.
Vizita delegației FMI la București vine în contextul în care două agenții de rating au modificat perspectiva economică a României de la stabil la negativ. Țara noastră este foarte aproape de a fi retrogradată la categoria junk, acolo unde intră statele care nu sunt recomandate pentru investiții.
CITEȘTE ȘI:
Datoria publică a ajuns la 52,7% din PIB!/Câte MILIARDE este datoria externă
Pensiile speciale vor crește, deși indexarea pensiei a fost anulată. Ce a decis CCR
Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si …