Represalii dure în Georgia. Unul dintre liderii opoziţiei, târât pe jos de poliţişti şi reţinut

0
3
represalii-dure-in-georgia.-unul-dintre-liderii-opozitiei,-tarat-pe-jos-de-politisti-si-retinut
Represalii dure în Georgia. Unul dintre liderii opoziţiei, târât pe jos de poliţişti şi reţinut

Nika Gvaramia, unul dintre liderii opoziției din Georgia, a fost târât pe jos, la propriu, şi reţinut de poliție, fiind luat pe sus din sediul partidului său, ca urmare a protestelor pro-UE.

Nika Gvaramia a fost târât pe jos de poliţiştii veniţi să-l reţină. Foto: captură video

Nika Gvaramia, în vârstă de 48 de ani, lider al unuia dintre cele patru grupuri de opoziție din Georgia, a fost luat de brațe și de picioare de către poliție din sediul partidului său aflat pe o stradă laterală de lângă Parlament, şi târât astfel până la maşina poliţiei, informează BBC.

De asemenea, alți şefi ai opoziţiei  au fost prinși într-o ambuscadă după o întâlnire într-un hotel din Piața Libertății din centrul orașului Tbilisi, în cadrul căreia au decis să intensifice cooperarea și să promoveze o grevă generală în rândul opiniei publice.

Începând de joia trecută, în Georgia au avut loc demonstrații în fiecare noapte, după ce partidul de guvernământ a declarat că că nu va continua niciun fel de discuţii privind aderarea la UE.

Până în acest moment, peste 330 de protestatari au fost arestați, iar grupurile de apărare a drepturilor spun că mulți au fost bătuți în detenție. Violenţele împotriva opoziţiei au început după ce premierul Irakli Kobakhidze a transmis un mesaj în care a anunţat că reprezentanţii acesteia vor trebui să răspundă în faţa justiţiei pentru instigarea populaţiei la violenţe şi „fascism liberal”.

„Politicienii care au organizat violențe, dar s-au ascuns în birouri, nu vor putea evita responsabilitatea pentru evenimentele care s-au desfășurat în ultimele zile”, a ameninţat premierul Irakli Kobakhidze.

Protestele au izbucnit inițial la sfârșitul lunii octombrie, atunci când în Georgia au fost organizate alegeri, contestate de cea mai mare parte a populaţiei ca fiind măsluite. Manifestaţiile împotriva noului sistem s-au intensificat simţitor de joia trecută, când partidul din ce în ce mai autoritar al lui Kobakhidze a anunțat că suspendă negocierile de aderare la UE. Două zile mai târziu, SUA au suspendat parteneriatul strategic mult dorit de Georgia.

Visul georgian a promulgat legi din ce în ce mai autoritare care vizează societatea civilă și grupurile LGBT, precum și libertatea de exprimare, iar partidele de opoziție acuză partidul de readucerea Georgiei în sfera de influență a vecinului Rusia.

În ceea ce îl priveşte pe Nika Gvaramia, unul dintre liderii Coaliției pentru schimbare, cel care a fost târât pe stradă până la maşina poliţiei, acesta spune că protestatarii nu au avut altă opțiune decât să iasă în stradă, deoarece alternativa era eliminarea țării lor din rândul ţărilor europene şi transformarea ei „nu doar în zonă de influență a Rusiei, ci într-un fel de teritoriu marionetă”.

De asemenea, el a anticipat, luni, că sediul partidului său va fi în curând percheziționat de autoritățile georgiene, lucru care s-a întâmplat la mai puțin de 36 de ore mai târziu.