Responsabilul MAE pentru alegerile din Diaspora, transferat de la Ministerul Agriculturii al lui Petre Daea, unde a ajuns după un concurs dubios

responsabilul-mae-pentru-alegerile-din-diaspora,-transferat-de-la-ministerul-agriculturii-al-lui-petre-daea,-unde-a-ajuns-dupa-un-concurs-dubios

Organizarea  alegerilor în Diaspora a fost făcută de către Laura Elena Chiorean, fostă președintă a organizației de femei ai PSD Cluj. Potrivit agrointel.ro, Chiorean a ajuns în funcția de secretar general al MAE aproape peste noapte, după ce a câștigat un concurs organizat de către Ministerul Agriculturii, condus de Petre Daea, concurs organizat cu încălcarea prevederilor legale.

De  profesie avocat, Chiorean s-a înscris la un concurs de consilier superior la Autoritatea Competentă pentru Acreditarea Agențiilor de Plăți și a Organismului Coordonator. Între anunțarea oficială a concursului și concursul propriu-zis  s-au scurs doar 13 zile, față de cele 30 cerute de lege.

La numai două săptămâni de la concurs, pe 8 martie 2018, prin decizie a premierului Viorica Dăncilă, Chiorean a fost transferată la MAE, direct în  postul de secretar general al ministerului, funcție din care s-a ocupat de organizarea scrutinului europarlamentar în Diaspora.

Context:

Pe 26 iulie, G4Media.ro a scris despre faptul că fiul generalului Gabriel Oprea a fost angajat la Ministerul Agriculturii, în condițiile în care secretarul general al ministerului este Constantin Ilie Aprodu, fost militar și apropiat al lui Oprea.

În plus, ministrul Petre Daea a numit în ultimele luni în funcții de conducere în minister, cum ar fi la Direcția de Buget, pensionari din cadrul Armatei, domeniu apropiat generalului Oprea, care a și fost ministru.

”Între Aprodu și Oprea este o legătură veche, plecată de la Casa Armatei, unde cei doi s-au cunoscut”, a declarat pentru G4Media.ro un apropiat al celor doi. Prima funcție importantă a lui Aprodu în sistemul public din România a venit în 2003. Atunci, sprijinit de Gabriel Oprea, Aprodu a ajuns secretar general în Ministerul Agriculturii în Guvernul Năstase. Tot în 2003, Aprodu a fost decorat cu Steaua României de Ion Iliescu.

După această perioadă, cariera lui Aprodu s-a mutat la Curtea de Conturi a României, acolo unde este angajată și soția sa, așa cum reiese din declarațiile de avere completate de acesta.

Între 2009 și 2017, Aprodu a fost delegat de Curtea de Conturi ca reprezentant al instituției în plenul Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, funcție ocupată până pe 3 aprilie 2017. Pe 5 aprilie 2017, el a fost numit de premierul Grindeanu ca secretar general în Ministerul Agriculturii. Între timp, Aprodu a reușit să-și fixeze și un post permanent în minister: a fost desemnat câștigătorul unui concurs pe un post de conducere în Direcția de Control a ministerului condus oficial de Petre Daea.

Constantin Aprodu a admis într-un răspuns pentru G4Media.ro că îl știe pe Gabriel Oprea. ”Îl cunosc de 35 de ani, am fost colegi de școală militară. Dacă asta înseamnă că îl cunosc, înseamnă că îl cunosc”, ne-a declarat acesta vizibil iritat de întrebare.

Cu toate acestea, atunci când a fost întrebat dacă a ajuns la Ministerul Agriculturii în urma unei recomandări a lui Gabriel Oprea, Aprodu ne-a declarat că ”acest lucru nu s-a întâmplat, pentru că a rupt de mulți ani legătura” cu fostul coleg de școală militară.

Foto: Petre Daea, ministrul Agriculturii (Foto: Inquam Photos/ Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here